28/03/2017

Estudiants d’Infermeria europees comparteixen experiències al campus Terres de l’Ebre

Dotze estudiants de diferents països han coincidit al campus ebrenc, i han pogut comparar les diferents atribucions de la professió

Les estudiants internacionals d'Infermeria, a l'exterior del campus.

Un total de dotze estudiants de diferents universitats europees coincideixen aquests dies al campus Terres de l’Ebre de la URV. Cinc són portugueses de l’Escola Superior d’Infermeria de Porto i de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de les Açores; i quatre són noruegues de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia a Trondheim. Les nou estan fent un Erasmus amb pràctiques en diferents centres sanitaris del territori. Les tres restants, una de la Karel de Grote-hogeschool Antwerpen, a Bèlgica; i dos de la Universitat de Ciències Aplicades de Leiden, a Holanda, formen part de l’European Nursing Module, un programa europeu que té per objectiu observar el funcionament del sistema sanitari català i el rol de la infermeria en diversos centres d’assistència sanitària.

Les dotze van participar el dia 16 de març en una trobada informal al campus de Tortosa per compartir experiències i impressions, a la qual també van assistir algunes de les seues professores i els estudiants amfitrions (host students) de l’European Nursing Module, és a dir, els estudiants del campus Terres de l’Ebre que estan fent pràctiques en diferents centres sanitaris del territori i que són els qui les acompanyen i els expliquen el funcionament d’aquests centres.  “Aquí les infermeres tenen una major independència i tenen competències que a Portugal només són dels metges”, apuntava una de les estudiants portugueses. Així per exemple en el  sistema sanitari català, les infermeres poden fer electrocardiogrames, el test del sintrom i el control i seguiment dels pacients crònics, cosa que a Portugal no és així.

Les participants en la sessió d’intercanvi del dia 16 de març.

Per la seua banda, les estudiants noruegues destacaven la dimensió humana del campus. “A Noruega tenim classes amb 200 estudiants, aquí en són 20 ó 30 i això fa que la relació amb el professorat sigui més personalitzada”, assenyalava una d’elles. El fet que els centres d’atenció primària disposin d’una consulta específica d’infermeria o el fet que aquí les infermeres no s’ocupin de la higiene del pacient – ho deleguen als auxiliars- ha sorprès les estudiants de l’European Nursing Module perquè als seus països no és així.

“Tenir estudiants d’altres països al campus és molt enriquidor per a elles i també per a nosaltres perquè també ens expliquen el funcionament de la sanitat al seu país”, assenyala Marisa Mateu, responsable del Programa de Mobilitat en Infermeria del campus Terres de l’Ebre.  Això explica que la mobilitat en Infermeria hagi crescut els últims anys. El curs passat van venir 14 alumnes d’Erasmus i 9 de l’European Nursing Module. Enguany, n’han vingut 15 d’Erasmus, dues de les quals han demanat allargar la seua estada que acabava al febrer, fins a l’abril i al juliol, respectivament;  i cinc amb l’European Nursing Module.

Molts estudiants vénen aquí perquè companys seus que hi han estat els ho recomanen perquè la URV és l’única universitat de l’Estat on s’ofereixin pràctiques de gestió clínica, i també pel clima.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*