11/11/2019

L’excavació de la Cova de la Font Major, a l’Espluga de Francolí, vol determinar quin ús va tenir durant la protohistòria

El grup de recerca GRESEPIA es proposa confirmar si a la Sala del Llac feien ritus en època preibèrica i ibèrica i si estaven relacionats amb el món de la mort o altres ritus de pas

Jordi Diloli, investigador del Departament d'Història i Història de l'Art, treballant a la zona de l'excavació a la Sala del Llac de la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí.

L’historiador Salvador Vilaseca va explorar la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) als anys 60 i en va confirmar l’ocupació a l’època protohistòrica a partir de les troballes de ceràmica i diferents elements metàl·lics en dos espais: la Sala del Llac i la Sala de la Mamella. Des d’aleshores poc més se’n sabia. Ara, el grup de recerca GRESEPIA, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, s’ha proposat determinar específicament en quin moment de la història va utilitzar-se la Sala del Llac i quin ús tenia. Ho fa amb una campanya d’excavació que va començar a finals d’octubre.

Com a resultat de la intervenció, dirigida per Ivan Cots i Maria Pérez, s’ha constatat l’existència de materials ceràmics en molt bon estat de conservació, com ara urnes fetes a mà que podrien datar-se entre els segles IX i VI aC, i diversos elements metàl·lics que formarien part d’ornaments personals, així com també una punta de llança, però cap element estrictament ibèric.

Jordi Diloli, director de GRESEPIA i coordinador d’aquesta excavació ha senyalat que “considerant que els treballs de Salvador Vilaseca van treure a la llum uns vasets datats als segles II i I aC. és curiós que no trobéssim res entremig d’aquests dos períodes”.

Troballa d’elements metàl·lics a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí.
Una necròpoli o un espai sagrat on s’hi celebraven altres ritus?

Les troballes d’elements metàl·lics i vasos auguren “resultats importants”, apunta l’investigador de la URV, però per respondre tots els interrogants plantejats caldrà continuar l’excavació seguint els objectius del projecte, al qual l’Ajuntament de l’Espluga aporta suport econòmic i logístic a través d’un conveni de col·laboració. Les excavacions dels propers dos anys permetran confirmar les hipòtesis dels investigadors: si la Sala del Llac era una necròpoli o un espai sagrat on s’hi celebraven altres tipus de ritus.

L’excavació a la Sala del Llac de la Cova de la Font Major forma part del projecte quadriennal de recerca “Evolució i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)”, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat i coordinat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La primera intervenció estava prevista per a dues setmanes, però ha calgut escurçar-la a causa de les intenses pluges que van afectar el cabdal del riu Francolí, que en a l’espai de la cova hi té una de les seves fonts principals.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*