16/03/2018

L’exposició fotogràfica del cicle de llibres Retrats de Vi s’estrena al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

La mostra itinerant és una selecció del fotògraf Maoz Eliakim, que ha retratat els enòlegs, els paisatges i els vins de la col·lecció

Imatge que apareix al catàleg que acompanya l'exposició.

El cicle de llibres Retrats de vi  sobre enòlegs formats a la URV es va presentar dijous 15 de març al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, VINSEUM, a Vilafranca del Penedès, junt amb l’estrena de l’exposició fotogràfica que recull imatges inèdites dels enòlegs, els paisatges i els vins que protagonitzen la col·lecció editorial. La mostra, obra de Maoz Eliakim i produïda per Publicacions URV, serà itinerant: a partir del 23 d’abril fins al setembre es podrà veure als diversos CRAI de la Universitat i a partir d’aleshores s’oferirà en cellers i al Campus Extens.

La presentació del cicle de llibres al VINSEUM va aplegar els autors, la periodista i sommelier Ruth Troyano i el fotògraf Maoz Eliakim, i quatre dels sis enòlegs que s’hi retrata: Francesc Ferré, Roser Amorós, Sergi Colet i Miquel Palau. Els enòlegs van destacar la importància d’obres com la que es presentava per poder posar en valor la feina que fan. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia de la URV, on s’han format tots ells, va explicar que el que uneix a tots els enòlegs és la passió i les ganes de treballar bé.

Durant la presentació es va anunciar la propera publicació de dos llibres més que s’afegiran a la col·lecció Retrats de vi i que copsen el món dels enòlegs Xavier García, d’Alella Vinícola, i Maria Sangenís, del celler Sangenís i Vaqué. Ells són també els protagonistes de dos elements de l’exposició fotogràfica que es va estrenar al Museu de les Cultures del Vi.

Un moment de la presentació del cicle de llibres Retrats de vi.

La mostra té com a element principal un quadre digital que recull imatges que no s’han vist encara en suport paper i que en aquest nou format guanyen protagonisme i sentit. S’han ordenat segons la composició i l’harmonia de colors, i s’han estructurat per sèries. Són fotografies documentals que mostren de forma coherent l’estil de fer vi dels sis enòlegs, posant èmfasi en el seu treball quotidià a la vinya o al celler i combinant la presència d’imatges en color i en blanc i negre.

La selecció fotogràfica és obra de Maoz Eliakim, que ha retratat els enòlegs, els paisatges i els vins que elaboren a diferents regions de Catalunya per al cicle de llibres de Publicacions URV. Per al fotògraf mereixedor de la menció d’honor International Photography Awards i professor de la URV, “hi ha fotografies que se senten, que no es poden dir amb paraules”, en referència a la intensitat d’algunes de les imatges seleccionades. “Cal conèixer les regles fotogràfiques com a professional, però el millor és trencar-les com a artista”, afegeix.

Acompanyant el quadre digital, l’exposició també inclou un catàleg imprès amb un alt valor visual. En aquest recull fotogràfic el paisatge és el protagonista perquè, en opinió d’Eliakim, “és el cor del treball dels enòlegs”. La tria del catàleg també busca crear un contrast amb les imatges seleccionades al quadre digital, per oferir una visió més global i creativa de la fotografia documental. Dedicat amb més intensitat al món comercial, aquest projecte ha suposat per a Eliakim “tot un repte personal, perquè en poques hores i sense grans brífings hem hagut de crear una història visual de l’enòleg i de la terra que treballa. Ha estat un gran estímul treballar amb condicionants, però el resultat és altament satisfactori”, assegura.

L’exposició, a més de ser present en els cellers protagonistes, es podrà visitar en tots els campus de la Universitat Rovira i Virgili al llarg d’aquest any: del 23 d’abril al 4 de maig al CRAI del campus Sescelades, del 8 al 23 de maig al CRAI del campus Catalunya, del 28 de maig al 8 de de juny al CRAI de la Seu Baix Penedès, del 13 al 27 de juny al CRAI campus Vila-Seca, del 2 al 13 de juliol al CRAI del campus Bellissens, del 18 al 30 de juliol al CRAI de Medicina i Ciències de la Salut i del 5 al 19 de setembre al CRAI del campus Terres de l’Ebre.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*