17/03/2016

Enòlegs de la URV protagonitzen una col·lecció de llibres sobre el vi català

Toni Sànchez-Ortiz, Francesc Ferré i Anna Espelt descriuen experiències vitals i professionals a "Retrats de Vi", tres volums editats per Publicacions URV en català, castellà i anglès en versió paper i digital, que han estat escrits per la periodista Ruth Troyano. En total se n'editaran sis, tots protagonitzats per enòlegs formats a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili

Els protagonistes dels tres primers volums, Toni Sànchez-Ortiz, Francesc Ferré i Anna Espelt, amb l'autora del llibre, Ruth Troyano, i el responsable de Publicacions URV, Jaume Llambrich.

“Retrats de Vi” és una col·lecció de 3 llibres -que s’ampliarà amb tres llibres més- escrits per la periodista i sommelier Ruth Troyano amb imatges del fotògraf Maoz Eliakim, que recullen les experiències vitals i professionals d’enòlegs formats a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili. Aquest dijous, 17 de març, s’han presentat els tres  primers volums de la col·lecció, editats per Publicacions URV i Arola Editors, han sortit a la venda aquest mes de març i són una immersió a la vida de dos enòlegs i una enòloga que treballen en diferents regions vitivinícoles de Catalunya: Toni Sànchez-Ortiz, Francesc Ferré i Anna Espelt. Sànchez-Ortiz té projectes a la DOQ Priorat, la DO Tarragona i al Montsant, Ferré a la DO Terra Alta i Espelt a la DO Empordà. Els llibres s’editen en català, castellà i anglès i tindran també una versió digital disponible al web de Publicacions URV.

A més, un total de 3.000 ampolles de vi (1.000 de cada celler) inclouen una etiqueta amb codi QR que permet als consumidors accedir al llibre a través del dispositiu mòbil i conèixer directament l’autor de la referència que tasten. Els llibres són reportatges en profunditat realitzats mitjançant entrevistes personals, visites a la vinya i al celler. Els tres volums són fruit d’hores compartides amb cadascun dels enòlegs per entendre per sobre de tot el seu vincle amb la terra i el seu estil de fer vi, però també com s’ha anat definint la seva figura des que van sortir de la universitat de Tarragona i com el projecte del vi els ha forjat també com a persona.

Els textos i les imatges fotografien un moment concret de la seva trajectòria professional,  però hi ha espai també per a reflexions i impressions sobre el món del vi i il·lusions i reptes de futur professionals.

El projecte es va iniciar el gener de 2015 amb el temps de poda a la vinya i es completa, en una primera fase, amb els ceps esperant la floració del mateix any. És per tant també una col·lecció que permet resseguir el cicle anual de la vinya i el canvi del paisatge a cada estació.

Un moment de la presentació, amb el degà de la Facultat d'Enologia, Joan Miquel Canals.
Un moment de la presentació, amb el degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals.

La presentació dels tres primers volums s’ha fet al celler experimental Mas dels Frares, on els protagonistes hi van viure part de la seva formació. Ha comptat amb la presència del degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals, l’autora dels llibres, Ruth Troyano i els tres primers protagonistes de la col·lecció.

Del Priorat a l’Empordà

La veu de l’enòleg/a és la protagonista de cada publicació i es pot veure reflectida constantment a través de les cites. En el cas de Toni Sànchez Ortiz (El Solà d’Ares), Retrats de Vi descobreix la figura d’un “flying winemaker”, olivicultor i professor universitari, nascut al Pirineu i amb vincles molt profunds al Montsant i a la DOQ Priorat. Va ser el primer estudiant d’Enologia a cursar estudis Erasmus a l’estranger. Francesc Ferré (Celler Frisach) reivindica com ningú l’amplitud i la versatilitat de la vernatxa a la DO Terra Alta i el parlar riberenc, i demostra que “ser autòcton” és un valor per als joves i dóna riquesa als pobles com el seu, Corbera d’Ebre. Anna Espelt, per la seva banda, és un referent empresarial i enològic a la DO Empordà. Fa d’ambaixadora dels vins de tramuntana i el llibre la reconeix com a impulsora de la recuperació del lledoner roig i aborda la il·lusió amb què dirigeix un projecte de futur: les plantacions de vinya al Parc Natural del Cap de Creus.

Protagonistes "Retrats de vi"

Les veus dels tres enòlegs són clares, contundents i sinceres. Del pas per la Universitat Rovira i Virgili coincideixen a ressaltar la importància del Centre Experimental Mas dels Frares on els estudiants hi fan pràctiques i un professorat en actiu al sector del vi que els permetia contrastar la teoria de l’aula amb la realitat vitivinícola i empresarial. A Toni Sànchez, Anna Espelt i Francesc Ferré els uneixen la joventut i la passió de fer vi a Catalunya, en regions de vins diferents, amb moltes possibilitats, matisades per la geografia, la climatologia, les varietats i la mà de l’home.

Espais d’inspiració

Tots els llibres guarden la mateixa estructura amb la idea de completar un cicle. Aquesta és la primera col·lecció que s’edita des de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i és un viatge per la riquesa, la diversitat i la qualitat vitivinícola catalana. En cada volum hi ha un text inicial que inclou un poema o escrit literari que revela la filosofia i la manera de fer de l’elaborador. Seguidament, els llibres incorporen una resum executiu escrit amb voluntat literària que descobreix la manera d’apropar-se i entendre el vi de l’enòleg. El cos central de Retrats de Vi són capítols que giren al voltant del primer contacte de l’enòleg amb el vi, la URV, la vida i el marc cultural.

Retrats de Vi inclou un apartat en què es dóna valor a una de les eines principals de treball dels enòlegs, les mans. També en aquesta secció hi ha versos i referències musicals que enalteixen el seu valor fonamental a la viticultura. La part final del llibre és una guia breu de restaurants i winebar que recomanen els mateixos enòlegs. Sovint són espais que els inspiren i on el vi hi té una presència més que destacada.

Retrats de Vi inclou un espai perquè enòlegs, sommeliers i persones que han seguit la seva trajectòria professional, la valorin i contextualitzin. Hi ha paraules dels sommeliers del Celler de Can Roca, Josep Pitu Roca; d’elBulli Ferran Centelles i de Monvínic, Cèsar Cànovas. De dissenyadors gràfics, d’actors i d’artistes, de professionals d’àmbits diversos i de companys d’aula i d’amics que se sinceren.

Els llibres es podran trobar a les llibreries habituals i a llibreries especialitzades, museus del vi i altres equipaments culturals relacionats amb el sector. Properament es complementarà la col·lecció amb el retrat de tres enòlegs més que van cursar els estudis també a la facultat d’Enologia de la URV i que lideren projectes enològics a la DO Penedès, DO Conca de Barberà i DO Pla de Bages, entre d’altres.

Es podran comprar per internet al web www.publicacions.urv.cat. L’activitat generada per aquest cicle es pot seguir al web www.retratsdevi.cat i a través de les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram amb l’etiqueta #retratsdevi.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*