29/06/2023
Investigadors de la URV participen en un llibre sobre la història hospitalària de Barcelona
El projecte també aborda la comprensió dels hospitals des de diferents àmbits d'estudi com el regiment del servei públic, l'ètica, la medicina, l'assistència no mèdica, l'espiritualitat o els col·lectius atesos
El projecte també aborda la comprensió dels hospitals des de diferents àmbits d'estudi com el regiment del servei públic, l'ètica, la medicina, l'assistència no mèdica, l'espiritualitat o els col·lectius atesos
Aquest dimecres s’ha presentat a Barcelona el llibre Barcelona Hospitalària. La ciutat i els seus hospitals, segles XIV-XX. Es tracta d’un projecte ideat pel Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) que ha comptat amb el suport de la Facultat d’Infermeria i del grup de recerca Infermeria Avançada de la Universitat Rovira i Virgili, en el qual hi ha una línia de recerca sobre història dels hospitals catalans. Es tracta d’una investigació liderada i patrocinada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que delimita l’objecte d’estudi a la història hospitalària i assistencial de la ciutat de Barcelona.
Prop d’una cinquantena d’acadèmics de la història han contribuït en aquesta obra amb reflexions al voltant de les transformacions en matèria assistencial i hospitalària a la ciutat comtal. “La bogeria a Barcelona (1592-1854): de la tutela dels orats a la seva medicalització” és un dels capítols del llibre elaborat per Josep Maria Comelles, professor emèrit del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i Francesc Valls Fonayet i Josep Barceló-Prats, professors lectors del Departament d’Infermeria de la Universitat.
El llibre no només planteja la història dels hospitals de Barcelona, sinó que també aborda la comprensió des de diferents àmbits d’estudi com el regiment del servei públic, l’ètica, la medicina, l’assistència no mèdica, l’espiritualitat o els col·lectius atesos. Amb aquesta obra es vol donar visibilitat a una altra manera d’entendre i viure la ciutat posant en valor la pluralitat d’actors i la riquesa d’espais.
L’investigador Josep Barceló-Prats remarca que la recerca s’ha fet des d’una perspectiva de llarga durada. “La institució pública d’assistència en l’espai urbà ha estat i continua sent una peça clau en la reproducció social de les mateixes idees de comunitat i de ciutat”, explica.
A l’obra també hi han participat Joan Arrizabalaga i Alfons Zarzoso, professors associats del màster universitari en Antropologia Mèdica i Salut Global de la URV com a autors dels capítols “Les clíniques quirúrgiques i la construcció del pacient hospitalari a la Barcelona del 1990” i “Assistència hospitalària, pobresa, medicina i bé comú durant l’Antic Règim”, respectivament.
La publicació d’aquest llibre és la culminació del projecte, que va començar amb l’organització de dues jornades de debat i reflexió el 17 i el 18 de gener de 2019 sobre els períodes medieval i modern. En unes segones jornades, celebrades el 12 i 13 de desembre de 2019, es van centrar en el període contemporani. En ambdues trobades es va posar de manifest la necessitat d’aglutinar noves recerques en la història hospitalària de Barcelona.
L’obra està publicada en la col·lecció Pòsits del MUHBA i vol esdevenir el punt de partida d’una exposició temporal sobre la història hospitalària de la ciutat comtal.