30/03/2017
La col·laboració entre universitat i escola gaudeix de bona salut
Es van lliurar els certificats de deu nous Ajuts-Pont 2016-17 per a projectes educatius, a la Jornada La universitat amb l'Escola, l'hora de la innovació
Es van lliurar els certificats de deu nous Ajuts-Pont 2016-17 per a projectes educatius, a la Jornada La universitat amb l'Escola, l'hora de la innovació
Aquesta Jornada, que va tenir lloc el dimecres 29 de març a l’Aula Magna del campus Catalunya, estava dedicada a la difusió de la convocatòria d’Ajuts Pont que convoquen anualment el Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la URV. L’objectiu de la convocatòria, que ja ha arribat a la 3a edició, és promoure la col·laboració entre els docents de la URV i els docents de l’ensenyament infantil, primari i secundari; impulsar projectes educatius que contribueixin a la millora de l’ensenyament, des de la innovació; i difondre els projectes i les bones pràctiques entre la comunitat educativa. A l’acte van prendre part un centenar de docents, de totes les etapes, i d’Universitat.
Així, es van entregar els certificats dels Ajuts-Pont 2016-17, per un import de 1.500 €, a les deu iniciatives que ja estan en marxa: Beceroles sonores a la URV, del centre Llar d’Infants Mare Natura, de Tortosa, i la coordinadora és Maite Pinyol; COPROES (Cooperativa Productiva Escolar), de l’ESC Les Eres de Rasquera, i la coordinadora és Sandra López; Educació viva: un pas cap al treball per ambients, de l’ESC Doctor Ferran de Corbera d’Ebre, i el coordinador és Alonso Álvarez; Espais de creació: innovació, formació, recerca i millora docent en història de l’art (Ars Memoriae), de l’INS Jaume I, Salou, i la coordinadora és Esther Lozano; Espais Intel·ligents d’Aprenentatge de l’ESC La Portalada d’Altafulla, i la coordinadora és Cristina González; “Euritage” didàctic. Paisatge i patrimoni identitari d’Europa: ciutats catedralícies com a memòria viva, de l’ESC Pau Delclòs de Tarragona, i la coordinadora és Coloma Bartra; La formació dual en competència digital docent: una estratègia de col·laboració interinstitucional, de l’ESC L’Arrabassada de Tarragona, i la coordinadora és Sònia Sabidó; LABMIRACLE de l’escola El Miracle de Tarragona, i la coordinadora és Araceli Luque; “quimiBD”, una base dades d’experiències químiques: implantació i millora, de l’INS Baix Camp de Reus, i la coordinadora és Dolors Calabuig.
Un balanç positiu
Josep Bargalló, coordinador de l’ICE, va presentar el balanç del tres anys d’existència dels Ajuts-Pont, que és molt positiu. Entre el professorat universitari i el de les altres etapes s’ha fet l’aplicació docent de recerques i investigacions de la URV a les aules d’Infantil, Primària, Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional; i s’han elaborat nous materials docent a partir de la praxis educativa i la recerca universitària.
En els projectes d’aquests anys, s’han implicat 71 professors de la URV de catorze departaments diferents; 443 professors d’infantil, primària i secundària; han participat 34 escoles públiques i ZER, vuis instituts de secundària, cinc col·legis concertats i vuit llars d’infants. Al programa s’hi han invertit 45.000 €, per finançar els trenta projectes. “Es tracta de transferir resultats de la investigació i que els projectes generin un benefici social”, diu Josep Bargalló. A la Jornada s’han exposat quatre projectes pont, com a exemples de bones pràctiques. I Boris Mir, director adjunt del projecte Escola Nova 21 (Centre UNESCO de Catalunya, Fundació Jaume Bofill, Universitat Oberta de Catalunya i EduCaixa), ha pronunciat la conferència: “Les xarxes d’innovació educativa”.
La Jornada la van presidir Josep Anton Ferré, rector de la URV, Joan Pedrerol, president del Consell Social i Montserrat Llobet, directora general d’Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat del Departament d’Ensenyament.
El termini per presentar-se a la nova convocatòria d’Ajuts-Pont 2017 és des del dia 3 d’abril al 16 de maig.
Més notícies de: Institut de Ciències de l’Educació (ICE)