02/10/2025
La microbiota intestinal ajuda a entendre com la fruita seca millora les capacitats cognitives
Són dades d’un estudi liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV i l’IISPV que ha analitzat dades de més de 600 persones grans amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica

Són dades d’un estudi liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV i l’IISPV que ha analitzat dades de més de 600 persones grans amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica
El consum moderat i regular de fruita seca s’associa amb un manteniment més favorable de la funció cognitiva en adults grans amb risc de deteriorament cognitiu, i la microbiota intestinal pot tenir un paper clau en aquesta relació. Així ho demostra un nou estudi liderat per investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i el CIBERobn, que ha estat publicat a la revista científica Age and Ageing.
L’equip investigador va analitzar dades de més de 600 persones grans amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlic, participants de l’estudi PREDIMED-Plus. Els resultats van mostrar que qui consumia de 3 a 7 racions -una ració equival a 30 grams o un grapat- de fruita seca per setmana mantenia millor la seva funció cognitiva al llarg dels sis anys de seguiment, en comparació amb aquelles persones que consumien menys d’una ració setmanal.
L’estudi també va explorar com el consum de fruita seca es relaciona amb la composició de la microbiota intestinal. Es va observar que els que consumien de 3 a 7 racions setmanals tenien una microbiota intestinal més diversa i, a més, també es van detectar diferències en alguns grups bacterians beneficiosos vinculats a un major consum de fruita seca, alguns dels quals es van associar, a la vegada, amb una millor funció cognitiva. Això suggereix, segons els investigadors, que la microbiota intestinal podria afavorir la sintesi de metabòlits que en arribar al cervell millorarien la funció cognitiva de l’individu a través de diferents mecanismes.
“Aquest treball és el primer en examinar simultàniament la relació entre el consum de fruita seca, la composició de la microbiota intestinal i la funció cognitiva de forma prospectiva”, indica Jiaqi Ni, investigadora predoctoral i primera autora de l’estudi. “Aquesta troballa reforça la idea de què els hàbits dietètics saludables, com incorporar fruita seca amb freqüència, poden tenir un impacte positiu a la salut cerebral a través de mecanismes fins ara desconeguts”, afegeix.
De la seva banda, Jordi Salas-Salvadó, director de l’estudi, assenyala que aquests resultats “no només confirmen els beneficis del consum de fruita seca, sinó que obre noves vies de recerca sobre el paper modulador de la dieta sobre la microbiota intestinal i els seus possibles efectes sobre el cervell”.

Problema de salut pública mundial
La salut cognitiva és fonamental per garantir la qualitat de vida i l’autonomia dels adults grans, ja que permet pensar, aprendre i recordar amb claredat per portar a terme les activitats quotidianes. Amb l’envelliment de la població, l’augment de la prevalença del deteriorament cognitiu i la demència, inclosa la malaltia d’Alzheimer, és un problema de salut pública mundial cada vegada més important. Fins ara no existeixen tractaments eficaços per resoldre aquestes patologies o frenar la seva progressió, per això les estratègies preventives centrades en factors modificables, com la ingesta dietètica i els hàbits alimentaris, representen un enfocament prometedor.
“En aquest context d’envelliment global de la població i l’augment de casos de demència, l’estudi destaca la importància d’intervencions dietètiques senzilles, accessibles i basades en l’evidència. Un grapat de fruita seca al dia pot ser una estratègia efectiva per promoure un envelliment cognitiu saludable”, comenten les investigadores del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Nancy Babio i Stephanie Nishi.
Aquest estudi multicèntric ha estat liderat per la investigadora predoctoral Jiaqi Ni i l’han dirigit Jordi Salas-Salvadó, Nancy Babio i Stephanie K. Nishi, tots integrants de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. Els autors pertanyen també al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) i a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA), en col·laboració amb el consorci d’investigadors de l’estudi PREDIMED-Plus.
Referència bibliogràfica: Ni J, Nishi SK, Babio N, et al. Nut consumption, gut microbiota, and cognitive function: findings from a prospective study in older adults at risk of cognitive decline. Age and ageing, 54(7), afaf208. DOI: 10.1093/ageing/afaf208.
