13/11/2015

La llum i els colors obren la segona edició dels cafès científics

La professora de Química Física de la URV Mar Reguero ha estat l’encarregada d’inaugurar aquest dimecres dia 11, la segona edició del cicle de tertúlies científiques, amb la conferència “La llum, l’origen dels colors... i molt més!”.. El tema escollit ha estat motivat per la commemoració de l’Any Internacional de la Llum 2015. Les tertúlies científiques es fan aquest any al cafè La Cantonada, de Tarragona

Durant la xerrada, Mar Reguero ha fet alguns experiments per mostrat, per exemple, el petit que és l’espectre de llum visible pels humans en comparació amb els rajos ultraviolats i infrarojos. A més, ha explicat que l’ull interpreta els colors a partir dels tres colors primaris: cian, groc i magenta. També ha tractat de la diferència entre la fluorescència i la fosforescència. La fluorescència és un fenomen físic mitjançant el qual algunes substàncies absorbeixen energia, a partir de llum ultraviolada, per emetre-la novament en forma de llum. En canvi, amb la fosforescència, les substàncies absorbeixen l’energia i l’emmagatzemen per emetre-la posteriorment. I ho ha exemplificat amb experiments.

“Ciència a La Cantonada’ cada mes

El cicle de tertúlies científiques ‘Ciència a La Cantonada’, que es va iniciar el curs passat al cafè del Teatre Metropol, busca apropar la ciència a la societat mitjançant el format dels cafès científics. Es preveu fer una nova sessió cada segon dimecres del mes, a les vuit de la tarda al cafè La Cantonada de Tarragona.

Cafè_Cantonada_Mar_Reguero

La propera tertúlia tindrà lloc el dimecres 9 de desembre i es titula “Les deu estafes més grans de la història”. A partir d’aquest enunciat, el professor de Gestió d’Empreses de la URV Jordi Andreu farà un petit repàs històric de les deu estafes més sonades de la història ens permetrà entendre com els humans hem estat, som i seguirem sent una mica trepes. També repassarà la subhasta de l’Imperi romà, la història del gran economista John Law, de Carlo Ponzi o de Victor Lustig, i ensenyarà a detectar i a protegir-nos de les estafes més típiques que ens amenacen avui en dia.

Aquesta proposta està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) de la URV, amb la col·laboració del cafè La Cantonada, i amb el suport de la Diputació de Tarragona. Les conferències continuaran fins al mes de juny.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*