27/10/2020

La Nit Europea de la Recerca torna per tercer any consecutiu amb una programació adaptada a la pandèmia

Amb el lema “Recerca pel canvi”, s'ha organtizat una trentena de tallers científics virtuals en què participaran un centenar d’investigadores i investigadors de la URV i de l'ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES, a més de xerrades científiques i una ruta teatralitzada sobre Martí i Franquès

Imatge de la plaça Corsini durant la Nit Europea de la Recerca de l'any passat.

La divulgació científica no s’atura, tampoc en temps de COVID. El 27 de novembre és enguany la data oficial de la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment públic dedicat a mostrar la recerca que es fa al territori i que s’organitza de forma simultània a més de 300 ciutats d’Europa. Aquest és el tercer any que es fa a Tarragona, amb una programació totalment adaptada a les condicions derivades de la pandèmia. Els objectius d’aquesta activitat, impulsada per la Comissió Europea des de 2005, però, no canvien: amb les accions emmarcades en la Nit Europea de la Recerca es vol promoure el reconeixement públic de les investigadores i investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, evidenciar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i mostrar les persones que la fan possible.

Enguany, tot i la incertesa del context derivat per la COVID-19, no s’ha renunciat a cap activitat. El programa per a aquesta edició inclou tallers, xerrades i una ruta científica en què s’han implicat més de 100 investigadors i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili, que coordina l’esdeveniment i els organitza juntament amb els instituts de recerca del territori: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

A partir del 27 de setembre estaran disponibles els vídeos dels 30 tallers científics.

Entre la programació, s’ha preparat una trentena de vídeo tallers, en els que participen un centenar d’investigadores i investigadors. Molts d’aquests tallers es poden fer amb ingredients casolans i inclouen aspectes relacionats amb pràcticament totes les disciplines científiques. Els vídeos estaran disponibles al web de la Nit Europea de la Recerca a partir del 27 de novembre. Una petita mostra dels tallers científics es començarà a emetre a partir d’avui, i de forma setmanal, al programa Som-hi!, de TAC12. 

També el 27 de novembre, a les 18h, la Llotja de Reus acollirà una sessió de nou micro xerrades divulgatives. Per assistir-hi cal demanar cita prèvia. Aquesta activitat la coordina l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

La divulgació científica també arribarà als instituts de secundària de diverses poblacions de la demarcació. Durant la setmana del 23 al 27 de novembre investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca les impartiran -en format virtual o presencial, segons les condicions del moment- als alumnes d’ESO i Batxillerat.

La Cambra de Comerç de Reus acollirà, amb inscripció prèvia, les micro xerrades científiques. Imatge de la sessió del 2019, al Castell del Cambrer (Reus).

També s’ha programat per dissabte 28 de novembre a les 11h la ruta científica Antoni de Martí i Franquès. Es tracta d’una recreació teatralitzada didàctica de la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Els participants visitaran carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la seva recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu. Per participar-hi cal inscripció prèvia.

Dissabte 28 s’ha programat una ruta oberta sobre la figura del científic Antoni de Martí i Franquès, amb reserva prèvia.

Per completar l’oferta d’activitats, investigadores i investigadors del programa de beques Marie Sklodowska Curie de la Comissió Europea explicaran en format vídeo les seves recerques, que complementaran amb un pòster per entendre-la de forma més gràfica.

L’organització d’aquest esdeveniment ha comptat també amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Comissió Europea i l’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET). També s’ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Reus, la Cambra de Comerç de la ciutat, TAC12 i els mercats de Tarragona i el de Torreforta.

El projecte Catalan European Researchers’ Night és una proposta de dos anys similar a cada edició, que s’organitza per tercer any consecutiu a Tarragona: els dos primers com a Nit Associada i aquest any amb el segell oficial de la Unió Europea. A banda de la URV, hi ha la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, la UVic i l’ISGlobal.

Print Friendly, PDF & Email