17/05/2022
La quantitat de fruites i verdures consumides s’associa amb una millora del perfil cardiometabòlic
Els participants a l'estudi, fet per un grup investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IIPSV, tenien un risc cardiovascular alt i van aconseguir reduir el seu pes corporal i el perímetre de la cintura després d'un any
Els participants a l'estudi, fet per un grup investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IIPSV, tenien un risc cardiovascular alt i van aconseguir reduir el seu pes corporal i el perímetre de la cintura després d'un any
Consumir quantitat i varietat de fruites i verdures està associat amb una millora del perfil cardiometabòlic en persones que tenen un alt risc cardiovascular. Aquest és un dels resultats principals d’un estudi realitzat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV, que ha posat de manifest que els participants que havien augmentat la varietat en el consum de fruites i verdures tenien nivells de glucosa més baixos, menys pes corporal i un perímetre de cintura més reduït després d’un any de seguiment. A més, en incrementar conjuntament la varietat i la quantitat de fruites i verdures, la millora del perfil cardiometabòlic va ser més significativa després d’un any de seguiment en comparació amb l’augment de la quantitat i varietat d’aquests aliments per separat. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica European Journal of Clinical Nutrition.
Les fruites i verdures són aliments de baixa densitat calòrica rics en fibra alimentària, vitamines, minerals i compostos fitoquímics, especialment polifenols, que podrien ser responsables de la majoria dels efectes beneficiosos que exerceixen sobre la salut.
Amb la finalitat d’augmentar l’evidència en aquest camp, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED-plus, han analitzat el consum de fruites i verdures de 6.647 participants amb risc cardiovascular alt . A més, han valorat alguns paràmetres que defineixen el risc cardiometabòlic de les persones, com són els nivells de triglicèrids i de colesterol LDL i HDL a la sang, la pressió arterial, la glucèmia, el pes corporal i el perímetre de la cintura.
Estudis epidemiològics previs havien demostrat que el consum de fruites i verdures està relacionat amb una millora del perfil cardiometabòlic en adults i població d’edat avançada. La disminució del risc cardiometabòlic podria ser deguda principalment a l’activitat antioxidant, antiinflamatòria, antiaterogènica i anti-mutagènica que exerceixen els diferents fitoquímics (carotenoides, vitamines, polifenols, fibra dietètica, entre d’altres) presents a les fruites i verdures.
No obstant això, la majoria d’aquests estudis s’han centrat únicament a avaluar la quantitat de fruites i verdures, deixant de banda la varietat en el consum d’aquestes, que alhora reflecteix el contingut diferent en fitoquímics dels diferents grups de fruites i verdures consumits. Per exemple, les fruites i verdures taronges-grogues són riques en carotenoides i àcid ascòrbic, les vermelles-morades en carotenoides i flavonoides (antocianines), les blanques en flavonoides (antoxantines) i compostos organosulfurats (alicina i aliína) i les blaves-negres en flavonoides (antocianines).
Pel que fa als resultats obtinguts en aquest estudi, els investigadors destaquen la importància del consum d’una gran varietat i quantitat diària de fruites i verdures per millorar el perfil cardiometabòlic (i disminuir el risc de malaltia cardiovascular), especialment en persones d’alt risc.
El treball ha estat realitzat per la investigadora predoctoral Leyre López-González, i liderat per les investigadores Nancy Babio professora agregada de la URV, Nerea Becerra-Tomás i el catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Jordi Salas-Salvadó. Tots ells són membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
Referència Bibliogràfica: López-González L, Becerra-Tomàs N, Babio N, Martínez-González MÀ, Nishi SK, Corella D, Goday A, Romaguera D, Vioque J, Alonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Martínez JA, Serra-Majem L, Estruch R, Bernal-López MR, Lapetra J, Pintó X, Tur JA, López-Miranda J, Bé-Cavanetes A, Delgado-Rodríguez M, Matía-Martín P, Daimiel L, Martín-Sánchez V, Vidal J, Vázquez C, Ros E, Vázquez-Ruiz Z, Martín-Luján FM, Sorlí JV, Castanyer O, Zulet MA, Tojal-Sierra L, Carabaño-Moral R, Román-Maciá J, Rayó E, García-Ríos A, Cases R , Gómez-Pérez AM, Sants-Lozano JM, Buil-Cosiales P, Asensio EM, Lassale C, Abete I, Salaverria-Llet I, Sayon-Orea C, Schröder H, Sales-Salvadó J; PREDIMED-Plus Investigators. One-year changes in fruit i vegetable varietat intake and cardiometabolic risk factors changes in middle-aged Mediterranean population at high cardiovascular risk. Eur J Clin Nutr. 2022 Apr 11. doi: 10.1038/s41430-022-01124-3. Epub ahead of print. PMID: 35411026.
Més notícies de: PREDIMED-PLUS