02/03/2022

La URV reconeix els responsables, docents i estudiants del campus Terres de l’Ebre i el teixit social i econòmic del territori

La Universitat commemora a Tortosa el 50 aniversari de la recuperació dels estudis universitaris a Tarragona i els 30 anys de la institució

Fotografia dels i les assistents a l'acte de commemoració del doble aniversari de la URV.

La Universitat Rovira i Virgili ha commemorat aquest dimecres a Tortosa els 50 anys de la recuperació dels estudis universitaris de Filosofia i Lletres i Química a Tarragona i el 30 aniversari de la fundació de la URV. Ha estat el primer dels actes de commemoració que se celebraran a les diferents seus de la Universitat al territori durant aquest 2022. En l’acte s’ha realçat l’estreta vinculació entre la institució i la ciutadania, empreses i entitats culturals i socials de les Terres de l’Ebre, i s’ha reconegut la tasca dels i les investigadores, professorat i estudiants de la URV al territori. Per això hi han participat les deganes i degans de centres amb ensenyaments al campus Terres de l’Ebre i els responsables dels ensenyaments, a més de testimonis de la societat civil ebrenca, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la rectora de la URV, Maria José Figueras.

“Al campus Terres de l’Ebre m’hi sento com a casa”

Un dels moments més emotius de l’acte ha tingut lloc durant les intervencions de persones de la societat civil vinculades al campus: Elena Espuny Arasa, tècnica de projectes de patrimoni etnològic de l’IRMU i responsable del Campus extens de la URV a les Terres de l’Ebre; Emma Forcadell Drago, coordinadora de l’Àrea del Coneixement de l’ICS a les Terres de l’Ebre; i l’Aida Ralda  graduada al CTE, fundadora de l’start-up Learn it! i actualment docent. Totes quatre tenen una estreta vinculació amb la Universitat a les Terres de l’Ebre i són exemple d’èxit professional, de divulgació del coneixement, emprenedoria i talent.

“La Universitat ha tingut un paper essencial en la formació de la nostra empresa, ha estat la nostra guia i acompanyant”, ha indicat Aida Ralda. La fundadora de Learn-it!, start-up reconeguda de la URV, s’ha mostrat visiblement emocionada pel reconeixement. “El campus Terres de l’Ebre és casa meva. Un lloc especial on em sento segura i valorada”, ha expressat.

De fet, els estudiants de les Terres de l’Ebre tenen un pes important sobre el total d’estudiants de grau a la Universitat: el 12% dels matriculats aquest curs, provenen de 34 dels 54 municipis que conformen les comarques de les Terres de l’Ebre.

D’esquerra a dreta Elena Espuny, Aida Ralda i Emma Forcadell, testimonis de la sociatat civil ebrenca.
Estrena de l’audiovisual La URV peça a peça

Ha obert la trobada la projecció audiovisual La URV peça a peça, un vídeo que ha rememorat la història de la universitat a les comarques tarragonines des del segle XVI fins a l’actualitat. El relat ha recorregut les principals etapes de la vida de la institució: el principi, amb el naixement de l’ens des de l’Església i l’humanisme renaixentista dins la tradició europea d’universitats; la situació després de la supressió de les universitats catalanes, amb la derrota davant Felip V de Borbó al segle XVIII; l’etapa de joventut, amb la recuperació als anys 70 del segle passat vinculada al desenvolupament econòmic del Camp de Tarragona;  i la maduresa, amb la creació l’any 1991 de la nova universitat, la Universitat Rovira i Virgili, que aglutina els centres universitaris ja existents i que va començar el seu propi camí fins avui.

Reconeixement als ensenyaments

Després de la projecció, han pres protagonisme a l’escenari els degans i degana dels ensenyaments amb presència al campus Terres de l’Ebre: Antonio Terceño Gómez, degà de la Facultat d’Economia i Empresa; Luis Marqués Molías, degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, i Maria Jiménez Herrera, degana de la Facultat d’Infermeria, que han rebut una placa commemorativa del doble aniversari. Els han acompanyat els responsables dels ensenyaments al campus, Josep Holgado Garcia, responsable d’ensenyament del grau en Educació Infantil i del grau en Educació Primària; Núria Albacar Rioboó, responsable del grau d’Infermeria; Míriam Segura Meix, responsable d’ensenyament del doble grau en Educació Infantil i Educació Primària, i Josep Miró Aragonès, responsable d’ensenyament del grau d’Administració i direcció d’Empreses i del doble grau en Administració i Direcció d’Empreses i Màrqueting.

Degana, degans i responsables dels ensenyaments al campus Terres de l’Ebre han rebut un reconeixement.

Xavier Nadal, director acadèmic de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (l’EUSES), centre adscrit a la URV amb presència a Tortosa i Amposta, ha rebut també el reconeixement de la institució per la tasca feta durant aquests anys. Nadal ha rebut una litografia commemorativa i ha tingut paraules d’agraïment per a la institució, en un 2022 també important per a l’EUSES, atès que celebra el desè aniversari de la institució al territori.

Tortosa, ‘Municipi universitari’

La rectora, María José Figueras, ha entregat el cartell de municipi universitari a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé i Pedrola. La relació de la Universitat Rovira i Virgili amb els estudis universitaris de les Terres de l’Ebre s’engega amb l’Escola Universitària d’Infermeria de l’Hospital Verge de la Cinta i amb el Centre Universitari Dr. Manyà, ambdós adscrits a la Universitat Rovira i Virgili fins a l’any 2005, moment en el qual es crea el campus de les Terres de l’Ebre i s’incorporen els estudiants d’aquests centres a la URV. La docència al campus arriba poc després, el curs 2005-06, ara fa 16 anys.  Les activitats del campus es van iniciar en diferents localitzacions de la ciutat, però la culminació arriba el curs 2011-12 amb la inauguració les instal·lacions del campus Terres de l’Ebre.

“Sense el vostre ajut, sense la vostra col·laboració i sense la vostra il·lusió, el nostre arrelament no hauria estat possible”, ha indicat Figueras, qui ha destacat que, “avui, aquesta relació construïda des del respecte, l’honestedat i l’interès mutu per dotar el territori d’una estructura de coneixement i científica potent, passa probablement pel seu millor moment, i amb vista a que continuï progressant”.

Per la seva banda, Roigé s’ha mostrat agraïda i ha felicitat al personal docent, al personal de suport al professorat i tot l’equip humà del campus Terres de l’Ebre. “L’arribada de la URV a Tortosa era molt important, perquè continua la tradició universitària que va començar al segle XVI. És una eina que necessitem per seguir creixent”, ha indicat. Per últim, ha insistit en la “necessitat” d’ampliar els estudis universitaris actuals amb la branca de medicina, i ha volgut agrair a Figueras la “confiança” en Tortosa. “Per molts anys més d’URV, ens teniu al vostre costat”, ha acabat dient.

La rectora fa entrega de la placa commemorativa a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Actualment, al campus Terres de l’Ebre s’imparteixen 6 ensenyaments: el Grau d’Administració i Direcció d’Empreses  i el Doble Grau en Administració i Direcció d’Empreses i Màrqueting; el Grau d’Infermeria; i el Grau en Educació Infantil, el Grau en Educació Primària i el Doble Grau d’Educació Infantil i Primària. S’hi apleguen 783 estudiants, 121 professors i professores i 16 persones de l’àmbit de la gestió. El 45% dels estudiants del Campus procedeixen de les Terres de l’Ebre i destaca la presència d’un 25% d’estudiants del País Valencià, especialment en els estudis d’Infermeria.

L’esdeveniment, que ha estat conduït per la periodista Sílvia Tejedor, es repetirà durant aquest curs a les diferents seus de la URV al territori: Tarragona, Reus, El Vendrell i Vila-seca, i servirà per commemorar el doble aniversari de la Universitat.

La URV peça a peça

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*