17/01/2018
La URV i l’ICIQ porten el cicle La ciència de la xocolata a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus
Investigadores de les dues institucions parlen de la xocolata des de diferents àmbits de la ciència. Amb aquest projecte es vol fomentar les vocacions científiques, especialment entre les noies
Investigadores de les dues institucions parlen de la xocolata des de diferents àmbits de la ciència. Amb aquest projecte es vol fomentar les vocacions científiques, especialment entre les noies
El proper divendres 19 de gener a les 17.30 h la ciència i el cacau seran els protagonistes a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus. Amb el taller “La xocolata com a aliment” arrenca el cicle La ciència de la xocolata, que cada tercer divendres de mes, des del gener fins al juny, portarà a aquest espai de Reus diferents tallers en què es parlarà i s’experimentarà amb el cacau des de diferents disciplines científiques.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’activitat de la Biblioteca Els astronautes del curiosity, adreçada a nens i nenes de totes les edats que vulguin explorar l’univers del coneixement. La ciència de la xocolata està organitzada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i té per objectiu fomentar les vocacions científiques, especialment entre les noies.
Al primer taller, la investigadora del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV Rosa Maria Valls explicarà quines són les propietats beneficioses del cacau i quina és la xocolata més saludable. A través del tast de diferents tipus de xocolata, els assistents aprendran a distingir quina és la més bona per al consum observant les seves propietats organolèptiques. En total s’han programat sis sessions teòric-experimentals en què es parlarà, també, dels orígens de la xocolata, de l’ADN del cacau, del negoci de la xocolata, la química d’aquest aliment o els cristalls de la xocolata.
El conjunt de sessions que conformen aquest projecte pretenen mostrar la recerca i coneixement que s’amaga darrera d’un producte tant quotidià com la xocolata. Les sessions serviran també per posar en valor la tasca d’investigadores que des de diferents aproximacions aporten coneixement sobre el món que ens envolta i per tant, contribueixen en el progrés de la societat en termes de salut, sostenibilitat o millora del medi ambient.
L’objectiu de “La Ciència de la Xocolata” és compartir coneixement científic amb els joves que assisteixin als tallers per fomentar el seu interès per la ciència i per la recerca com a professió. Es vol incidir especialment en encoratjar vocacions científiques entre les noies donant visibilitat a investigadores que actualment fan recerca puntera a la URV i l’ICIQ. Tant la recerca que porten a terme com la seva experiència vital són importants per a convertir-se en referents dels nens i nenes que participen en aquest projecte.
Aquesta iniciativa està cofinançada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.
Experiència d’èxit
El cicle la Ciència de la Xocolata es va iniciar com a prova pilot a principis de l’any 2017 i s’impartia als alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona. La iniciativa va ser valorada molt positivament entre professors, investigadores i alumnes, i l’èxit de la experiència va fer que s’obrís l’activitat a tots els públics. Així, des del novembre passat, la Biblioteca Pública de Tarragona programa un taller el tercer dijous de mes fins al juliol de 2017. Ara s’ha volgut traslladar aquest projecte a Reus, on el tercer divendres de mes es podrà assistir als tallers a la Biblioteca Xavier Amorós fins al juny.
Aquest projecte està finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.
Calendari de tallers
19 de gener: “La xocolata com a aliment”. Rosa M. Valls, del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV.
16 de febrer: “Els orígens de la xocolata”. Laura Bricio, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV.
16 de març: “La química de la xocolata”. Ester Iniesta, estudiant de doctorat de l’ICIQ.
20 d’abril: Desxifrant l’ADN del cacau. Katherine Gil, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.
18 de maig: “Impressió 3D”. Gisela Colet, cap de l’Àrea de Suport a la Recerca de l’ICIQ.
15 de juny: “El negoci de la xocolata”: Dolors Setó, Departament de Gestió d’Empreses de lal URV.
Més notícies de: ICIQ, La Ciència de la Xocolata