25/01/2023

La URV obté dos milions d’euros per impulsar quatre projectes internacionals sobre computació al núvol i intel·ligència artificial

Tres estan liderats pel grup de recerca Cloudlab, que coordina l'investigador del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, Pedro García

Pedro Garcia, al fons a l'esquerra, amb membres del seu grup de recerca.

La Comissió Europea, a través del programa Horizon Europe, ha concedit de cop quatre projectes internacionals amb la participació activa de la Universitat Rovira i Virgili, que apareix com coordinadora en tres. Són projectes al voltant de la computació al núvol i la intel·ligència artificial, i suposen un important incentiu per al grup de recerca Cloud and Distributed Systems Lab (Cloudlab) del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, liderat pel catedràtic Pedro García. Conjuntament, tenen un pressupost de 13.618.582 euros, 2.092.600 dels quals corresponen a la URV. 

El projecte Cloudstars té per objectiu innovar en el núvol desenvolupant aplicacions amb tècniques d’intel·ligència artificial i compta amb la participació de quinze universitats europees i de quatre empreses, entre les quals IBM. El passat 12 de gener les persones que integren el projecte van participar del kick-off -la primera reunió conjunta- a les instal·lacions de la Universitat.

Foto de grup de la primera reunió del projecte Cloudstars.

Els altres dos projectes coordinats per la URV són Cloudskin i Neardata, i també compten amb la implicació de diverses universitats i empreses i començaran oficialment els dies 1, 2 i 3 de febrer, també a Tarragona. Cloudskin és un projecte sobre virtualització adaptativa als límits del núvol, mentre que el Neardata té com a objectiu dissenyar una plataforma per apropar les dades extremes, és a dir, permetre’n l’anàlisi i el processament sense necessitat de dominar els llenguatges de programació.

El quart projecte, Extract, és un programari d’extracció de dades extremes. En aquest cas, la URV hi participa com a col·laborador, aportant l’experiència acumulada en l’extreme data, que va un pas més enllà del big data i que fa referència a la gran quantitat i complexitat de les dades que es van acumulant contínuament a Internet, cosa que obliga a cercar noves eines per gestionar-les. 

L’èxit dels quatre projectes concedits consolida el bon moment que viu el grup de recerca Cloudlab de la URV. “És una temàtica de gran actualitat i nosaltres hi estem molt ben posicionats, amb experiència i molts contactes. És un al·licient per continuar treballant i innovant, per créixer”, explica Pedro García. A més, aquest grup de recerca està en el procés de creació d’una spin-off, Datoma, en col·laboració amb el grup de recerca YanesLab, que encapçala l’investigador del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica Óscar Yanes i que va en la línia dels projectes: es tracta d’una infraestructura en el núvol que permet pujar dades i processar-les, en una interfície amigable, sense haver de tenir grans coneixements informàtics.

Els projectes concedits, que es van iniciar l’1 de gener, tenen una vigència de 36 mesos, fins el 31 de desembre de 2025, excepte el Cloudstars, que durarà un any més. 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*