14/05/2018
La URV participa en el festival internacional de divulgació científica Pint of Science
Tarragona acull per primera vegada aquest esdeveniment, que durant els dies 14, 15 i 16 de maig es fa de forma simultània als bars La Cantonada, Clot Martell i Highland. Deu dels 43 investigadors i investigadores que hi intervenen fan recerca a la Universitat
Tarragona acull per primera vegada aquest esdeveniment, que durant els dies 14, 15 i 16 de maig es fa de forma simultània als bars La Cantonada, Clot Martell i Highland. Deu dels 43 investigadors i investigadores que hi intervenen fan recerca a la Universitat
Deu investigadors i investigadores que fan recerca a la URV participen els dies 14, 15 i 16 de maig en el festival internacional de divulgació científica Pint of Science, que s’ha organitzat per primera vegada a Tarragona. Aquesta iniciativa té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania en les seves diferents vessants, i fer-ho en l’ambient relaxat i distès d’un bar, de manera que els assistents puguin establir un diàleg amb els investigadors, plantejar dubtes o generar debat. L’oferta divulgativa de cada bar se centra en una àrea temàtica diferent: el nostre cos (La Cantonada); la nostra societat (Highland) i Planeta Terra (Clot Martell).
En aquesta primera edició a Tarragona participen 43 investigadors i investigadores -24 homes i 19 dones- que fan recerca al territori en diferents àmbits i nivells, deu dels quals ho fan a la URV. Les xerrades divulgatives, en un to informal, busquen obtenir la complicitat i l’interès del públic, i desvetllar qüestions tan variades com els llevats i els bacteris al celler; la salut intestinal; per què el vi té color; el paper dels polifenols; com afecta l’herència cultural en el racisme;, els riscos de la intel·ligència artificial, el paper de la ideologia a la premsa o el sense llarisme, entre d’altres.
Totes les intervencions conviden a descobrir curiositats científiques, saber què s’està investigant a prop nostre i perquè despertar l’interès per la ciència en un ambient de proximitat. L’entrada és gratuïta i hi pot assistir tot tipus de públic. Totes les persones implicades en el festival, tant els investigadors com l’equip organitzador, així com els bars que hi participen ho han fet de forma altruista i voluntària, amb el suport de les empreses i entitats patrocinadores i col·laboradores.
Tota la informació sobre les xerrades es pot consultar al web de Pint of Science i també es pot seguir per les xarxes amb el hashtag #Pint18tgn.
Ciència inclusiva
L’organització del festival a Tarragona ha apostat perquè aquesta primera edició tingui un caràcter inclusiu, i sis de les xerrades estaran traduïdes al llenguatge de signes de la mà de la Federació de Persones Sordes de Catalunya. A més, el tríptic publicitari amb tota la programació del festival s’ha fet en Braille, amb la col·laboració de l’ONCE.
Un festival que creix
L’edició 2018 del festival se celebra en 56 ciutats de l’estat Espanyol, 15 més que l’any 2017, en el que Tarragona s’incorpora per primera vegada juntament amb Almeria, Cadis, Cartagena, Castro Urdiales, Conca, Osca, Lleida, Lorca, Mataró, Ourense, Sagunt, Segòvia, Sòria, Vigo i Zamora.
En total, en tot l’Estat espanyol s’han programat 208 esdeveniments (un 16% més que el 2017) impartits per 730 persones que fan recerca (gairebé 200 més que en l’edició anterior) en 105 bars. En l’edició passada 17.500 persones van assistir a les 532 xerrades.
El festival té un caràcter internacional, i se celebra en les mateixes dates a 272 ciutats de 20 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. Espanya és el país amb més seus juntament amb Brasil (56), seguit de França (34) i el Regne Unit (32).
Impuls de la divulgació científica a Tarragona
L’organització del festival correspon a Pint of Science, i a Tarragona també ha estat possible gràcies al suport d’institucions, entitats i empreses que patrocinen el festival i a la recentment creada Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona, que ha coordinat l’esdeveniment. Aquesta entitat sense ànim de lucre té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania a través de l’organització d’activitats de divulgació.
L’associació la integren persones involucrades en centres de recerca i institucions del territori i la seva creació respon a la necessitat d’impulsar aquest tipus d’iniciatives per fomentar l’interès per la ciència.
Més notícies de: divulgació científica, Pint of Science