19/05/2023

La URV participa en un projecte internacional per conscienciar sobre l’addicció al treball

Una macroenquesta en més de cent països ha d'ajudar a visibilitzar i definir un problema de salut que preocupa cada cop més a institucions sanitàries i governamentals

La Universitat Rovira i Virgili participa en un estudi global sobre l’addicció al treball i els problemes de salut que se’n deriven, que busca conscienciar al voltant d’una problemàtica que preocupa, cada vegada més, les institucions sanitàries i els governs. El projecte, dirigit des de dues universitats poloneses, Silèsia i Gdansk, i amb la participació d’institucions de més d’un centenar de països de tot el món, ha d’ajudar a visibilitzar i definir l’addicció al treball per millorar-ne la prevenció, la detecció i el tractament. 

María José Serrano, investigadora del Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta (CRAMC) del Departament de Psicologia de la URV, col·laborador de l’estudi, explica que la primera part del projecte consisteix en una enquesta (s’hi pot accedir a través d’aquest enllaç) de gran abast i especialment fiable ja que en cadascun dels cent països participants se’n realitzaran diversos centenars, tal i com explica Serrano: “L’enquesta ens donarà una visió general del panorama, la seva gravetat real, si hi ha molta gent addicta, quanta en risc de caure-hi, la qual cosa ens permetrà fer una diagnosi completa per fer-hi front.”  

La investigadora de la URV destaca que l’enquesta permetrà incidir de manera especial en la prevenció, ja que una vegada feta retorna als participants un informe amb els seus resultats, cosa que ajudarà a detectar possibles casos abans que siguin greus i a conscienciar-los sobre quina és la seva relació amb el treball. “Sovint les solucions que es troben, com ara canvis en el lloc de treball, arriben massa tard o quan ja s’ha caigut en problemes de salut”, afirma. 

“Hi participen estats en què l’addicció al treball és una problema realment greu, com és el cas del Japó. En tots els països és clau aprofundir en la conscienciació, en fer veure que és un problema greu de salut, en què l’ansietat, l’estrès… poden desembocar en altres problemes, cardiovasculars per exemple. No es pot forçar la màquina”, afirma Maria José Serrano, que apunta que sovint moltes empreses no veuen amb mals ulls el personal que està enganxat al treball, ja que sembla que els doni més productivitat, però en realitat aquesta actitud pot portar a un pitjor rendiment i a baixes laborals. 

Aquest estudi entronca amb la creixent preocupació de les institucions sanitàries i els governs, que admeten la necessitat de desenvolupar directrius basades en proves sobre el benestar mental en el lloc de treball. Aquestes directrius, tal i com asseguren els responsables de l’estudi, no poden ser efectives sense incloure accions específiques per prevenir i reduir l’addicció al treball i les seves conseqüències que afecten el mercat laboral, que és, precisament, un dels objectius del projecte, que busca incidir en la societat i en les mateixes empreses. 

El projecte està vertebrat a través d’una web (https://workaddiction.org/) que recull coneixements científics d’última generació i proporciona informació essencial sobre l’estat clínic de l’addicte al treball, els factors de risc, les conseqüències, els enfocaments de prevenció i les intervencions terapèutiques. També pretén ser una plataforma per a la col·laboració internacional de científics, professionals, organitzacions sense ànim de lucre, institucions, estudiants i mitjans de comunicació. Tot plegat amb l’objectiu d’augmentar la consciència sobre l’addicció al treball, proporcionar la informació més precisa i integrar els esforços per contrarestar aquest problema individual, social i econòmic altament perjudicial. 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*