07/10/2019

Les jornades sobre emergència climàtica posen de manifest la necessitat de compartir les dades a escala internacional

La millora dels sistemes d'informació i vigilància i dels registres de dades són els objectius de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial

Enric Aguilar, investigador de la URV, introdueix Thomas Peterson, en la primera ponència de les Jornades "Emergència climàtica i transició energètica".

Les jornades “Emergència climàtica i transició energètica”, que organitza la URV, han començat aquest matí amb la intervenció del científic nord-americà Thomas Peterson, que ha desenvolupat nombrosos bancs de dades climàtiques i va ocupar la presidència de la Comissió de Climatologia (CCI) de l’Organització Meteorològica Mundial. Peterson ha repassat la història de la recollida de dades sobre el clima, la importància de compartir-les internacionalment i les tendències similars que mostren, malgrat les diferències metodològiques. Manola Brunet, que és l’actual presidenta de la Comissió de Climatologia, ha explicat els sistemes de vigilància i monitoratge del clima que té aquesta organització i els esforços que fa per a la recuperació de registres.

Les jornades, que tenen lloc al campus Catalunya fins al proper dijous 10 d’octubre, pretenen implicar els agents socials, tècnics i acadèmics en un debat al voltant dels principals reptes que planteja el canvi climàtic. Per això, la primera jornada, que es fa avui, tracta sobre els efectes del canvi climàtic, els indicadors necessaris per estudiar, observar les tendències i prendre decisions, i les pròpies accions que requereix la transició climàtica.

Thomas Peterson ha explicat la resolució 60 per la qual l’Organització Mundial del Clima va establir una política per a l’intercanvi de dades climàtiques: “Si no es poden utilitzar, no té sentit recollir-les”. Però fer-ho és rellevant per disposar d’estudis sobre els quals es basin les mesures a prendre.

En aquest sentit, Manola Brunet ha exposat els serveis que impulsa el CCI amb la missió de millorar els sistemes d’observació, els sistemes de desenvolupament de dades, el sistema de vigilància climàtic i les prediccions climàtiques. És per això que, entre d’altres, estan reconstruint bancs de dades climàtiques històriques i han posat a disposició el kit d’eines per al servei climàtic, que proporciona no només les dades sinó altres productes de vigilància i l’accés a programaris.

Un moment de la inauguració de les jornades.

Les jornades han estat inaugurades per Manola Brunet, la rectora, María José Figueras, i Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, que ha ressaltat la necessitat que la del canvi climàtic sigui una “lluita compartida entre científics, governs, empreses” i de disposar d’un full de ruta de país. De fet, el territori català serà un dels afectats del que Brunet qualifica com a “nou escenari climàtic”, amb un clima més àrid i escassetat de recursos hídrics malgrat “les precipitacions, que seran molt variables en el temps i l’espai”.

En aquesta línia, Figueras ha manifestat l’interès de la Universitat perquè aquestes jornades “ens ajudin a millorar com a país” i el compromís de la pròpia URV amb els objectius del desenvolupament sostenible.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*