14/04/2020

Les Terres de l’Ebre i Ponent patiran menys la crisi econòmica per la pandèmia

Es veuran menys afectades que la mitjana catalana pel pes del sector primari i de la indústria agroalimentària. També el Camp de Tarragona tindrà una menor afectació per la presència de la química, segons un estudi de Juan Antonio Duro, director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV

El conreu de l'arròs és una de les principals activitats econòmiques de les Terres de l'Ebre

La incidència  econòmica de la pandèmia de la COVID-19 podria ser menor a les Terres de l’Ebre i a les Terres de Ponent. Així ho constata un estudi de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV que analitza l’afectació de la pandèmia a nivell territorial (per comarques i àmbits territorials) en funció de la seua estructura sectorial. L’estudi pren com a punt de partida els sectors considerats essencials en estat d’alarma i que són, per tant, els que es veuen menys afectats per la situació d’aturada econòmica actual. També analitza el pes de la resta de sectors considerats menys essencials en cadascuna de les comarques i dels territoris del país.

A les Terres de l’Ebre i les comarques de Ponent, l’afectació mitjana comparada amb Catalunya, que tindria un valor d’un punt, seria de 0,71 i 0,68 punts, respectivament. En canvi, al Penedès, el territori més afectat, la xifra s’enlairaria als 1,16 punts. “Aquesta menor afectació a l’Ebre i a Ponent es deu principalment al pes que en aquests territoris tenen el sector primari i la indústria de l’agroalimentació”, apunta Juan Antonio Duro, director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV.

La química, un altre sector essencial

El Camp de Tarragona seria el tercer territori menys afectat per la pandèmia, amb un índex del 0,87, per  la presència d’un altre sector essencial com la industria química. Així, el fet que aquest sector tingui un pes tan important en el PIB d’aquest territori, fa preveure que  les conseqüències d’aquesta crisi no seran tan negatives com en altres territoris. Per comarques, per al Tarragonès també es preveu una afectació de la crisi econòmica inferior a la mitjana de Catalunya, un 0,80, el que la situa entre les 11 comarques de Catalunya amb un índex inferior a 1.

Per contra, els territoris  que es veuran més afectats són aquells on el sector turístic i de serveis, com ara bars i restauració, tenen més presència, com apuntava la directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial, Mercedes Teruel, en un altre estudi.

Juan Antonio Duro identifica els següents àmbits d’activitat com a essencials: el sector primari; l’energia; les indústries agroalimentària, farmacèutica, química i electrònica; el comerç, el transport, els serveis d’informació i comunicacions, els serveis financers i els serveis públics. I ho fa a partir de les dades del PIB sectorial de l’IDESCAT, combinades amb les dades de l’Anuari d’Economia Comarcal del BBVA Research.

Les comarques més afectades: l’Aran, la Cerdanya i el Baix Penedès

Les comarques més afectades per l’actual situació de pandèmia seran l’Aran (1,38 punts), seguida de la Cerdanya i el Baix Penedès amb 1,34 punts totes dues. A l’altra cara de la moneda, les menys afectades seran la Ribera d’Ebre (0,25 punts) i la Segarra (0,55 punts).

Aquest menor impacte a la Ribera d’Ebre, el més baix de tot Catalunya, s’explica principalment pel gran pes que la producció energètica té a la comarca. La Terra Alta també es troba en el rànquing de les comarques amb menor afectació estructural, amb 0,76 punts; mentre que el Baix Ebre i el Montsià presenten xifres més elevades, 0,89 i 0,86 punts respectivament, degut principalment al pes que el sector turístic té també en ambdues comarques.

D’altra banda, l’estudi també analitza si existeix una relació entre el PIB per càpita i una major o menor afectació territorial. “No hi trobem cap tipus de correlació”, assenyala Duro. Per contra, sí que hi ha una clara relació quan s’analitza el pes de l’hoteleria per comarques o el pes del sector primari i l’agroalimentació: “Es veu clarament com en aquelles comarques on el turisme i l’hoteleria tenen més pes, l’índex d’afectació puja, mentre que en el cas d’aquelles amb un pes important del sector primari, baixa clarament”, conclou Duro.

Print Friendly, PDF & Email