21/04/2023

L’Orquestra de la URV participa en un concert experimental sobre l’impacte cerebral de la música

L’esdeveniment, dins la Jornada de Música, Neurociència i Salut celebrada a l’auditori de Vila-seca, ha permès mostrar com l’activitat musical dinamitza el cervell

L'Orquestra de la URV, durant el concert experimental a l'auditori de Vila-seca

L’Orquestra Simfònica de la Universitat Rovira i Virgili ha participat aquest dijous a la tarda en un concert experimental sobre l’impacte cerebral de la música, que ha tancat la Jornada de Música, Neurociència i Salut organitzada pel Patronal Municipal de Música de Vila-seca i celebrada a l’auditori Josep Carreras. El concert tenia l’objectiu de comprovar com l’activitat musical suposa una gran estimulació neuronal i dinamitza el cervell de músics i públic.

Durant el concert de l’orquestra de la URV, dirigida per Miquel Massana, i de l’orquestra Lully del Conservatori de Vila-seca, diversos músics i algunes de les persones del públic s’han col·locat al cap dispositius d’encefalograma EEG portàtils g.Unicorn, desenvolupats per l’empresa G.Tec Medical Engineering, que permeten mesurar l’activitat cerebral. Mentrestant, quatre pantalles mostraven en temps reals els paràmetres i marcadors biològics mesurats, fent visibles les ones cerebrals dels participants, les zones del cervell amb més activitat neuronal i, en definitiva, com d’actiu és el cervell davant l’estimulació musical. Aquest tipus d’experiment ha d’ajudar a verificar el sistema de cara a la recerca científica, sobretot pel que fa a estudis sobre trastorns per dèficit d’atenció.

Un responsable del projecte col·loca el dispositiu a un dels músics de l’orquestra

La jornada ha comptat també amb les presentacions de dos llibres, “La música com a experiència humana”, de Marc Serra, mestre especialista de música a primària i professor de màster de neuromúsica, i “Música en escuela infantil”, de la musicoterapeuta Susanna Sarrà. També s’han presentat els guants Handpoem, que tenen sensors i aplicacions mèdiques, a càrrec d’Oriol Ribera, enginyer de telecomunicacions i fundador de l’empresa que els ha creat. Finalment, la presentació del concert experimental ha anat a càrrec de Jordi A. Jauset, músic i divulgador científic, i Marc Sebastián Romagosa, investigador clínic a G.Tec Medical Engineering.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*