07/04/2025

Desenvolupen una eina per millorar l’ocupabilitat dels doctorands en la indústria

La URV crea el marc HIRES-PhD per potenciar les habilitats transversals dels doctors i facilitar-ne la inserció laboral més enllà de l'acadèmia

Debashish Roy, investigador predoctoral del Grup per la Professionalització del Doctorat de la URV dins del programa Martí i Franquès COFUND, ha participat en la recerca.
Debashish Roy, investigador predoctoral del Grup per la Professionalització del Doctorat de la URV dins del programa Martí i Franquès COFUND, ha participat en la recerca.

El mercat laboral per a les persones que tenen un doctorat està canviant. Davant la creixent necessitat de traslladar el talent de la recerca a sectors no acadèmics, un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat el model HIRES-PhD. Es tracta d’un nou marc d’habilitats transversals que té per objectiu facilitar la inserció laboral dels doctors i doctores en la indústria, per tal de millorar l’encaix entre la seva formació i les demandes del mercat.

Tres membres del Grup per la Professionalització del Doctorat de la URV —Debashish Roy, M. Dolores Jiménez López i M. Ercilia García Álvarez— han participat en aquest projecte. Mitjançant una anàlisi temàtica i una revisió sistemàtica de més de 800 estudis, han identificat 236 habilitats essencials per facilitar la transició dels doctorands cap al sector industrial. A partir d’aquestes habilitats, l’estudi ha permès determinar quines són les més valorades per la indústria, i això ha proporcionat una eina estructurada i basada en dades per millorar la formació doctoral i potenciar la inserció laboral dels doctors en l’àmbit empresarial. Les 236 habilitats es van classificar en 16 categories, agrupades en quatre grans eixos: competències tècniques, comunicació i lideratge, capacitat d’adaptació i innovació, i perseverança.

Segons l’estudi, l’ocupabilitat dels doctorands no depèn únicament del coneixement tècnic, sinó també del domini de competències transversals com la comunicació, la gestió de projectes, el lideratge i el treball en equip. Per això, l’equip investigador destaca que aquest nou marc ofereix una guia estructurada per adaptar la formació doctoral a les necessitats reals del mercat laboral. L’objectiu no és només formar investigadors, sinó també professionals amb competències transversals sòlides, capaços de transferir el seu coneixement a entorns diversos.

Per a les universitats, HIRES-PhD representa una oportunitat per reformular la seva oferta formativa, ja que permet dotar els estudiants de doctorat de competències transversals més aplicables en l’entorn laboral. Per a les empreses, facilita la identificació de competències clau a l’hora de contractar personal altament qualificat. I per als doctorands, actua com una eina d’autodiagnosi, perquè els ajuda a reconèixer les seves fortaleses i àrees de millora.

Aquest enfocament holístic en la formació doctoral posa a l’abast d’universitats i empreses un marc de col·laboració per facilitar l’ocupabilitat dels doctors i doctores que es formen a la Universitat.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Humanities and Social Sciences Communications i també s’han presentat a professors i estudiants de doctorat del Departament de Gestió i Organització de la Vrije Universiteit Amsterdam, als Països Baixos i es preveu que serveixi com a base per a proves pilot regionals a Europa. Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, en el marc de l’acord de subvenció Marie Skłodowska-Curie.

L’article forma part de la recerca que s’està duent a terme en el context de la tesi doctoral de Debashish Roy, investigador predoctoral del Grup per la Professionalització del Doctorat de la URV dins del programa Martí i Franquès COFUND. És, però, resultat fruit del treball del Grup per la Professionalització del Doctorat de la URV, format pels professors Joan Josep Carvajal, M. Dolores Jiménez López, M. Ercilia García, Mar Reguero i Mireia Valverde, juntament amb Debashish Roy i Génesis Guarimata.

Què és el Grup per a la Professionalització del Doctorat de la URV?

El Grup per a la Professionalització del Doctorat de la URV es va fundar l’any 2014 des de l’Escola de Doctorat de la URV, de la qual en forma part, amb l’objectiu de formar als directors i directores de tesi doctoral de la URV en la professionalització d’aquesta tasca. No obstant, des de la seva creació ha transcendit els límits de la URV, impartint cursos en més de 50 universitats i institucions de recerca de Catalunya, Espanya, Europa i Iberoamèrica. A més, ha estat convidat a pronunciar ponències en rellevants reunions d’associacions universitàries tant nacionals com europees, com ara la Xarxa Vives, la Conferència Espanyola de Directors d’Escoles de Doctorat, l’SGroup Universities in Europe i el Council for Doctoral Education de la European University Association, el que els ha permès esdevenir un referent a nivell nacional i internacional en la professionalització del doctorat.

Referència bibliogràfica: Roy, D., Jiménez López, M.D. & García Álvarez, M.E. Hires-PhD: a transversal skills framework for diversifying PhD employability. Humanit Soc Sci Commun 12, 18 (2025). https://doi.org/10.1057/s41599-024-04257-x.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*