08/05/2018

Neix el CYBERCAT, el centre de recerca interuniversitari en seguretat informàtica i privadesa de les dades

Reuneix set grups de sis universitats catalanes -URV, UOC, UdL, UPC, UPF i UAB- amb més d’un centenar d’investigadors coordinats per la Universitat Rovira i Virgili, a través del grup CRISES

Reuneix set grups de sis universitats catalanes -URV, UOC, UdL, UPC, UPF i UAB- coordinats per la Universitat Rovira i Virgili, a través del grup CRISES, liderat per Josep Domingo-Ferrer.

La ciberseguretat és una de les prioritats de la societat: els sistemes de comunicació i de  la informació són fonamentals i el seu mal funcionament  fa que la vida pràcticament s’aturi. En els darrers anys els atacs informàtics i els robatoris de dades personals creixen dia rere dia i les empreses són conscients que la seguretat és molt important per a la seva reputació.  També creix el nombre de feines  i la demanda de d’experts en aquest àmbit.

Davant d’aquest panorama avui  dimarts, 8 de maig, s’ha presentat el CYBERCAT, el Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya,  un centre de recerca interuniversitari format per sis universitats -URV, UOC, UdL, UPC, UPF i UAB- i coordinat per la URV. Integra els grups de recerca catalans que treballen en tecnologies de seguretat i de privadesa de la informació i reuneix un centenar d’investigadors, el màxims experts en la matèria del país.

Es tracta del primer centre de recerca català que aglutina tots els grups que investiguen en seguretat i en privadesa amb l’ambició de constituir-se com un centre de referència a nivell nacional i internacional. Els seus objectius són aconseguir finançament, ser més visibles mediàticament i esdevenir interlocutors de la indústria i del govern . També vol formalitzar i aprofundir la col·laboració en programes de doctorat i reforçar i estendre la formació d’alt nivell en aquests àmbits, tot consolidant i estrenyent les relacions de recerca existents entre les universitats catalanes participants.

Intensificar el treball conjunt

Els investigadors que formen part d’aquests grups de recerca ja treballen en articles científics conjunts, en projectes de recerca multilaterals, en codirecció de tesis, etc. Una vegada formalitzat el centre, s’intensificaran aquestes relacions. Entre les iniciatives que es duen a terme destaquen projectes que tenen a veure amb les smart cities, relacionats principalment amb la mobilitat de trànsit i amb la participació ciutadana. També és important el seu treball en criptografia i en anonimització de dades, orientades a la creació de tecnologies que satisfacin els requisits del nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, que entrarà en vigor a finals d’aquest mes de maig.

Destaquen dues idees principals que guien la recerca del CYBERCAT: d’una banda, minimitzar la informació que es recapta de l’usuari, per conciliar la seguretat i la privadesa; d’altra banda, dissenyar protocols de seguretat que siguin beneficiosos per a totes les parts (coutilitat), per tal que cap dels participants no estigui temptat de desviar-se’n.

Els integrants del CYBERCAT

El grup CRISES, coordinat per l’investigador  Josep Domingo-Ferrer  de Universitat Rovira i Virgili és qui coordina el nou centre que està integrat pels següents grups de recerca: el grup KISON, coordinat per David Megías  de la Universitat Oberta de Catalunya; el grup ISG, coordinat per l’investigador Miquel Soriano de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la mateixa Universitat, el grup MAK, coordinat per  Jorge Villar; el grup C&G de la Universitat de Lleida, coordinat per Josep M. Miret; el grup SENDA, representat per Jordi Herrera, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el  grup WICOM, representat per la investigadora Vanesa Daza, de la Universitat Pompeu Fabra.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*