16/12/2025
Neix IngrediZymes Functional Solutions, l’spin-off de la URV per comercialitzar ingredients funcionals
L’empresa derivada està impulsada pel Grup de Recerca en Nutrigenòmica per donar resposta a la creixent demanda d’aquests ingredients al mercat de l'alimentació funcional, humana i animal
L’empresa derivada està impulsada pel Grup de Recerca en Nutrigenòmica per donar resposta a la creixent demanda d’aquests ingredients al mercat de l'alimentació funcional, humana i animal
La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha constituït l’spin-off IngrediZymes Functional Solutions, SL, una nova empresa derivada impulsada pel Grup de Recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia. El projecte, que s’ha constituït oficialment aquest dilluns al rectorat de la URV, neix amb l’objectiu de reforçar la transferència al mercat d’ingredients funcionals innovadors, naturals i obtinguts mitjançant processos sostenibles, desenvolupats a partir de la recerca universitària.
La iniciativa respon a la creixent demanda d’aquests ingredients per part de sectors com l’alimentació funcional humana i animal, la cosmètica i la nutrició veterinària, una demanda que fins ara el grup de recerca atenia mitjançant projectes de transferència. La creació de la spin-off permetrà dedicar una estructura empresarial específica a aquests projectes i optimitzar el pas del laboratori al mercat.
IngrediZymes es basa en el coneixement i les metodologies desenvolupades pel grup de Recerca en Nutrigenòmica. La seva metodologia parteix d’un procés que imita el que fa l’organisme quan digereix els aliments. Mitjançant enzims naturals, l’empresa transforma matèries primeres d’origen vegetal o animal —sovint restes de la indústria alimentària— en nous ingredients amb possibles efectes beneficiosos per a la salut. A partir d’aquests ingredients, se’n fan diferents proves per comprovar quins funcionen millor i quines propietats tenen, seleccionant només aquells que mostren resultats més prometedors abans de passar a fases d’estudi més avançades.

L’activitat d’IngrediZymes combinarà el desenvolupament d’un catàleg propi d’ingredients funcionals, ja validats científicament, amb serveis de desenvolupament a mida per a empreses dels sectors alimentari, cosmètic i veterinari. Aquest enfocament permet adaptar tant la matèria primera com la funcionalitat biològica a les necessitats concretes de cada client, així com oferir serveis de validació científica d’ingredients ja existents. Amb la constitució de la spin-off, l’equip podrà intensificar la recerca aplicada, ampliar la captació activa de clients i col·laboradors industrials i accelerar la transferència de resultats de la recerca universitària cap al mercat.
L’equip promotor de la spin-off està format pels investigadors de la URV Begoña Muguerza, Miquel Mulero i Néstor Ibarz, que tenen amb una àmplia trajectòria en projectes de col·laboració amb empreses i en transferència de coneixement. Al llarg dels darrers anys han participat en nombrosos contractes amb companyies dels sectors alimentari, nutracèutic i cosmètic, i han contribuït al desenvolupament de patents i tecnologies amb aplicació industrial.
La Unitat de Valorització de la Fundació URV ha donat suport a IngredientZymes en la seva constitució com a spin-off de la URV.
