06/10/2018 Opinió

Alfonso González Bondia, professor de Dret Internacional Públic de la URV

Recuperem la confiança en la condició humana

Nadia Murad i el Denis Mukwege, Nobels de la Pau 2018, són defensors dels drets humans, que s’arrisquen per visibilitzar les injustícies i combatre la impunitat dels qui abusen de la seva posició de poder i autoritat

Nadia Murad i Denis Mukwege, Nobels de la Pau 2018.

De tant en tant, el premi Nobel de la Pau ens permet, encara que sigui fugaçment, parlar sobre alguns dels grans problemes que assolen el nostre  planeta o conèixer històries personals que ens haurien de fer reflexionar sobre les misèries i les grandeses de la condició humana.

No sempre ha sigut així, però enguany el premi s’ha atorgat a dues persones que mereixen el màxim respecte pel seu sacrifici personal i pel que representen. La Nadia Murad i el Denis Mukwege han rebut el premi Nobel de la Pau “pels seus esforços per acabar amb l’ús de la violència sexual com a arma de guerra i conflicte armat”.

Ella va ser segrestada per l’Estat Islàmic a Iraq, sobrevivint com a esclava durant mesos fins que va aconseguir fugir. Ell ha tractat en un hospital a Bukavu milers de dones que han patit violència sexual a la República Democràtica del Congo. Ambos han dedicat també la seva vida a denunciar la violència sexual contra les dones en els conflictes armats. Una xacra que demostra com de miserables podem ser les persones.

Els guardonats, com a moltes altres persones anònimes, són defensors dels drets humans, que s’arrisquen per visibilitzar les injustícies i combatre la impunitat dels qui abusen de la seva posició de poder i autoritat. Centenars d’aquestes persones paguen cada any amb la seva vida la gosadia de reclamar el respecte dels drets humans. Em venen al cap la Berta Cáceres, la Marielle Franco o l’Emilsen Manyoma. Un sacrifici que ens il·lustra la grandesa d’algunes persones.

L’exemple de la Nadia Murad i el  Denis Mukwege, Nobels de la Pau 2018, ens dona l’oportunitat de pensar com podem contribuir personalment en la lluita contra la injustícia, perquè nosaltres també ho podem fer.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*