27/03/2020

Personal de la URV s’adhereix al moviment solidari per fabricar material de protecció

Set impressores 3D de diferents departaments de la Universitat han començat a treballar aquesta setmana per produir sobretot mascaretes, que es distribueixen entre els equips sanitaris i assistencials de la demarcació de Tarragona

Durant aquesta setmana, voluntaris de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques han posat a treballar set impressores 3D de la Universitat per produir un dels materials més demandats pel personal sanitari i assistencial durant la crisi de la COVID-19: mascaretes i proteccions. Cinc enginyers i arquitectes de la Universitat fan treballar les impressores nit i dia per proveir les demandes de material que es canalitzen majoritàriament a través de Coronavirus Makers, un moviment solidari a tot l’Estat que aglutina milers de persones treballant en línia per donar resposta a aquesta necessitat puntual. Es tracta de mascaretes, homologades pel Departament de Salut de la Generalitat, que permeten la protecció total de la cara contra possibles esquitxos i eviten el contagi de la COVID-19

Un dels voluntaris és Tomàs González, professor associat del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM) de la Universitat, que amb la impressora 3D d’aquest departament fabrica una mitjana de vuit mascaretes diàries. Treballen també amb quatre impressores més, que pertanyen al Google Developers Group Tarragona, molt vinculat a la Universitat, i hi col·laboren tres membres d’aquesta agrupació: els enginyers informàtics Vanessa Galcerà, Jordi Rodríguez i l’arquitecta Anna López, tots ells alumni de la URV. Amb aquestes impressores fabriquen unes 50 proteccions diàries. Aquest grup treballa en col·laboració amb Carles Barberà, professor del DEIM, qui treballa per aconseguir el material necessari per a que no s’aturi el procés de producció. “Davant la falta de material, dijous vaig aconseguir 12 quilos de fil de plàstic i ara ja poden continuar fabricant proteccions”, explica.

Desquerra a dreta, Jaume Pros  (DEM) i Xavier Blanch, (DEEEA) durant el procés de producció.

El moviment Coronavirus Makers canalitza les peticions, gestiona els encàrrecs entre els equips de voluntaris i en fa la distribució entre personal sanitari, de residències de gent gran, policies i protecció civil, a més de farmàcia i altres col·lectius. Amb aquesta agrupació, que té delegacions a tot l’Estat, també hi col·laboren els membres del personal d’administració i serveis del Xavier Blanch i José Rodríguez, del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica i Jaume Pros, del Departament d’Enginyeria Mecànica. Compten en total amb 6 impressores més: tres són de l’assocació de robòtica de l’ETSE URBots, una del Departament d’Informàtica i l’altra del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV. Com que poden trigar fins a 2,5 hores en tot el procés de producció d’una mascareta, n’estan fabricant una mitjana de 15 unitats per dia.

Des de l’ETSA també han volgut aportar el seu granet de sorra en la crisi del coronavirus. El professor i investigador Albert Samper ha fabricat des de casa seva i amb la impressora de l’Escola un total de 30 mascaretes, que serviran per abastir la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Sant Joan de Reus.

Print Friendly, PDF & Email

2 replies

  1. Rosaura Soler |

    Gràcies emprenedors, sempre a punt.

  2. Carles Vilardell |

    Bona feina companys!! Gràcies!!

Comenta

*