14/04/2020

Professionals de la URV i d’Eurecat participen en el programa per al cribratge de la població en la detecció de la Covid-19

L’Àrea de Biotecnologia d'Eurecat, que inclou el COS -una unitat mixta formada per professionals d’Eurecat i de la URV-, i la Unitat de Nutrició i Salut (UTNS), serà l’encarregada de realitzar tests de diagnòstic mitjançant la tècnica de PCR

L’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic Eurecat participa en el Programa Orfeu de la Generalitat de Catalunya per a la detecció massiva de la Covid-19, mitjançant la tècnica de PCR, amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstic del coronavirus, mitjançant el Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat d’R+D+i mixta formada per professionals d’Eurecat i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i la Unitat de Nutrició i Salut (UTNS), ambdós situats a Reus.  Tenen una  experiència contrastada en estudis de PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa) en temps real i compta amb l’equipament complet per a la detecció de la Covid-19, mitjançant la realització d’aquests tests diagnòstic, per a la prestació de serveis de “screening” del coronavirus SARS-CoV-2.

El Centre de Ciències Òmiques és una infraestructura científica titularitat de la URV, equipada amb eines i tecnologies en els camps de la metabolòmica, la proteòmica, la transcriptòmica i la genòmica. Ofereix una gamma completa de serveis de recerca de biomarcadors en els diferents àmbits de la salut, alimentació i medi ambient, des del suport en el disseny de projectes fins a l’anàlisi i integració de les dades obtingudes en diferents tecnologies òmiques, i en estudis multiòmics i de biologia de sistemes. El COS forma part també de la Infraestructura Científico Tècnica Singular (ICTS), OmicsTech. Aquesta infraestructura especialitzada en aplicacions de metodologies òmiques està formada pel Centre Nacional d’Anàlisis Genòmics (CNAG-CRG), la Unitat de Proteòmica CRG/UPF i el COS.

L’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat té una àmplia experiència en la combinació de dades òmiques (genòmica, transcriptòmica, proteòmica i metabolòmica) tant en biofluïds com en diferents teixits per oferir una visió global completa dels canvis metabòlics que ocorren en un sistema biològic. Les dades òmiques generades es poden usar per descobrir nous biomarcadors i per comprendre millor una patologia, i estudiar-ne els efectes esperats i inesperats de diferents teràpies, així com per generar noves hipòtesis. Els biomarcadors moleculars es poden utilitzar per a la predicció de malalties, l’estratificació de malalts i pel monitoratge de tractaments, a banda d’estudis sobre mecanismes d’acció i biodisponibilitats dels fàrmacs.

La Unitat de Nutrició i Salut (UTNS) proporciona serveis científics i tecnològics a la indústria alimentària i farmacèutica en el camp de la nutrició i la salut. L’activitat de recerca de la UTNS es divideix en tres grans línies de recerca: tecnologia d’aliments, assaigs clínics i estudis preclínics. En col·laboració amb el COS, la UTNS aplica les tecnologies d’òmiques per la detecció de nous biomarcadors i l’elucidació dels mecanismes d’acció de nutrients, ingredients, aliments i fàrmacs.

La Generalitat de Catalunya ha creat el programa Orfeu per impulsar la detecció massiva de la Covid-19, tant en la fase de confinament com en l’etapa de desconfinament progressiu, que s’haurà de dur a terme de manera coordinada i escalada. En una primera fase, permetrà realitzar 170.000 tests en un període de sis setmanes.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*