07/06/2023
La URV participa en un projecte que estudia els microplàstics al mar Mediterrani
La ONG Good Karma Projects impulsa aquesta iniciativa que recollirà mostres a diversos punts de la costa catalana i les enviarà als laboratoris del grup de recerca TecnATox
La ONG Good Karma Projects impulsa aquesta iniciativa que recollirà mostres a diversos punts de la costa catalana i les enviarà als laboratoris del grup de recerca TecnATox
Davant la desconeixença sobre els nivells de microplàstics al mar Mediterrani, la URV treballarà conjuntament amb la ONG Good Karma Projects, que centra la seva activitat en l’educació i la conscienciació sobre el medi ambient, per determinar la presència d’aquests residus a diferents distàncies de la costa catalana i balear. El projecte MED2050 registrarà la presència de microplàstics i en recollirà mostres que seran enviades al laboratori del grup de recerca TecnATox de la URV, on seran analitzades per determinar-ne la composició i l’origen.
L’equip de Good Karma Projects salparà el dijous dia 8 de juny del port de Tarragona i seguirà una ruta marítima dissenyada especialment per a aquest projecte. Està previst que l’embarcació mostregi un total de vuit zones de la costa catalana i balear. Primer, es recolliran mostres properes a Tarragona, Barcelona, el Golf de Roses i la Badia de Palma, en tots els casos a diverses distàncies de la costa. També es mostrejaran altres zones d’interès del litoral balear, com el Canal de Menorca i les costes de la Serra de Tramuntana. Finalment, s’agafaran mostres en alta mar, entre les illes balears i la península, a mig trajecte d’anada i de tornada de les illes.
Per tal de recollir les mostres, l’equip disposa d’un instrument anomenat “Manta Trawl”, una espècie de màniga de vent aquàtica arrossegada pel vaixell. Aquest dispositiu, que solca la superfície del mar, és capaç de capturar les partícules en suspensió majors de 0,33 mil·límetres alhora que registra el volum d’aigua que passa pel seu interior. Un cop capturades, s’emmagatzemen i s’etiqueten pel seu posterior anàlisi als laboratoris de la URV.
Un cop als laboratoris del grup de recerca TecnATox, els investigadors de la URV començaran a tractar les mostres. En primer lloc duran a terme una digestió alcalina amb hidròxid sòdic, procés que descompon tota la matèria orgànica present a les mostres. “Un cop hem aïllat el material més susceptible de ser plàstic l’observem sota el microscopi i l’analitzem utilitzant infrarojos per determinar-ne la composició”, explica Joaquim Rovira, investigador del grup de recerca TecnATox de la URV. Aquest mètode d’anàlisi mitjançant infrarojos permet conèixer la composició exacta dels microplàstics tenint en compte el seu espectre electromagnètic.
Espectroscòpia infraroja
L’espectre electromagnètic és el conjunt de longituds d’ona que té una determinada radiació electromagnètica. Un exemple de radiació electromagnètica és la llum visible: quan un feix de llum rebota en una superfície, certes longituds d’ona són absorbides i d’altres són reflectides. Si aquest feix de llum arriba els nostres ulls, aquests n’interpreten l’espectre i envien una senyal al cervell, que la identifica com un color. Quan s’exposa a un feix de rajos infrarojos, cada material n’absorbeix unes longituds d’ona concretes i en reflecteix la resta. Llegint l’espectre que reflecteixen les partícules analitzades, els investigadors poden saber-ne la composició i, per tant, l’origen.
“Sabent-ne el material i la forma podem deduir d’on prové un microplàstic: fibres de polipropilè de les xarxes de pescar, poliamides de les fibres sintètiques de la roba, partícules de polietilè de bosses d’un sol ús…”, exposa Rovira. El projecte aportarà a la comunitat científica un mapa de la contaminació de plàstics al mar Mediterrani, a més d’informació concreta sobre el seu origen. Això permetria conèixer les fonts més contaminants per a poder reduir-les i saber quines espècies hi estan més exposades i en quin grau. I és que alguns d’aquests polímers contenen additius que poden ser perjudicials per la fauna i per les persones.
L’expedició del projecte MED2050 s’iniciarà coincidint amb les jornades de portes obertes del Port de Tarragona, el dia 8 de juny a les 18 h a l’Amfiteatre Port Tarraco, en motiu del Dia Mundial de l’Oceà.
L’ONG i la URV han col·laborat en altres iniciatives per estudiar i combatre la contaminació per microplàstics a la costa. A través del programa d’Aprenentatge Servei de la Universitat, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat, estudiants del Màster en Dret Ambiental han elaborat un informe que estableix la base jurídica per lluitar contra la contaminació per pellets de plàstic a la costa de Tarragona. L’informe planteja com a novetat que, tot i que no existeix una regulació específica, es poden demanar responsabilitats a la indústria pel vessament de microplàstics aplicant la normativa general, ja que es tracta d’un material que surt del procés productiu i acaba com a residu. Good Karma Projects va presentar aquest informe al Parlament Europeu en un acte organitzat pel grup parlamentari dels Verds/ALE el 4 de maig.