12/12/2018

Publicada la primera “Guia de Valoració de l’Activitat de Divulgació Científica del personal acadèmic i investigador”

El document permetrà valorar el treball divulgatiu de la comunitat científica de cara al projecte pilot d’avaluació de l’activitat de transferència del coneixement i innovació obert recentment pel govern espanyol

La Carta Europea de l’Investigador destaca la importància que les activitats científiques es donin a conèixer a la societat en general de tal manera que les puguin comprendre persones. No obstant això, malgrat la importància de la divulgació científica, no s’ha comptat fins avui amb indicadors específics per avaluar-la correctament. Ara, la publicació de la Guia de Valoració de l’Activitat de Divulgació Científica del Personal Acadèmic i Investigador dissenyada per l’associació Crue Universitats Espanyoles i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) permetrà valorar el treball divulgatiu de la comunitat científica espanyola.

La guia aspira a ser un instrument útil per als processos d’avaluació del personal investigador en els quals es considera oportú tenir en compte el treball divulgador i per això ofereix, a més de la descripció de cada activitat, tota una sèrie d’indicadors de qualitat que permeten a qui avalua els currículums puntuar en funció de la rellevància del mèrit aportat. La primera prova per aquesta nova eina serà el projecte pilot d’avaluació de l’activitat de transferència del coneixement i innovació obert pel govern espanyol i que substitueix al “Camp 0” de la Resolució de 23 de novembre de 2010 en el qual, per primera vegada, es menciona la divulgació com a activitat meritòria.

Al llistat proposat apareixen fins a 17 tipus d’activitats que van des de la publicació de llibres, capítols o articles de divulgació o el disseny de recursos divulgatius, fins a formats més estesos com la divulgació a través de blocs, xarxes socials, espectacles o fins i tot l’atenció als mitjans de comunicació i la participació en tallers i activitats interactives. Aquesta experiència pilot permetrà valorar el treball de transferència del professorat universitari i caldrà saber posteriorment si realment condueix a reforçar la difusió social del coneixement, CRUE Universitats Espanyoles ha posat la guia a disposició del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Cinc anys de treball

La idea de valorar els mèrits de divulgació en el currículum investigador va partir de la proposta traslladada a Crue I+D+i per la Universitat de Còrdova i l’Associació Espanyola de Comunicació Científica en 2014, després de la celebració de les I Jornades de Divulgació Científica “Més enllà dels papers”, coorganitzades per ambdues institucions en 2013. Liderada pel nou Grup de Treball de Divulgació i Cultura Científica, conegut com Red Divulga i integrat per les Unitats de Cultura Científica i estructures de divulgació de les universitats espanyoles, la guia recull els propòsits inicials marcats en el document “Valoritzant la Divulgació Científica. 5 propostes d’acció”, i els amplia mitjançant la concreció en un instrument disponible per ser utilitzat en qualsevol procés d’avaluació.

Descarrega’t la guia aquí

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*