02/12/2020

Relacionen l’alteració en una molècula essencial amb el desenvolupament de patologies del cor

Investigadors de la URV han estudiat l'associació entre el metabolisme d'aquesta molècula, la colina, i l'aparició de dues patologies cardíaques: la fibril·lació auricular i la insuficiència cardíaca. Aquests resultats podran ajudar a determinar biomarcadors que prediuen determinades malalties cardiovasculars

En el context de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània), investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han estudiat l’associació entre els nivells de diferents molècules relacionades amb el metabolisme d’una molècula essencial, la colina (formada pels compostos N-òxid de trimetilamina (TMAO), colina, betaïna, dimetilglicina i L-carnitina), i el risc d’aparicióde dues patologies cardíaques aproximadament deu anys després: la fibril·lació auricular—una de les arrítmies cardíaques més freqüents i letals— i la insuficiència cardíaca —la incapacitat del cor per bombar sang correctament. Els resultats d’aquest estudi, que podran ajudar a determinar biomarcadors que preveuen determinades malalties cardiovasculars, s’acaben de publicar a la revista científica Clinical Chemistry. .

Tant la fibril·lació auricular com la insuficiència cardíaca suposen importants alteracions cardiovasculars que contribueixen a augmentar la càrrega social i personal d’aquestes e malalties, i també els creixents costos de l’atenció mèdica a escala mundial. Totes dues patologiessolen coincidir per presència de factors de risc cardiometabòlic compartits. No obstant això, per comprendre millor els seus processos fisiopatològics comuns i diferenciadors, és necessari examinar la relació entre aquestes dues alteracions i els nous factors de risc. En aquest sentit, la identificació de biomarcadors —que s’utilitzen com a indicadors d’un estat biològic—  que reflecteixin processos fisiopatològics relacionats amb aquestes dues patologies, ajudaria a identificar aquells individus que estan en risc de desenvolupar-les i amb això es podrien establir mesures preventives.

LaTMAO, una de les principals molècules implicades en el metabolisme de la colina, és considerada un metabòlit interessant per a la comunitat científica, ja que s’ha relacionat amb malalties cardiovasculars iamb altres patologies. No obstant això, fins ara no es coneixia si la TMAO o els precursors podien estar implicats en vies metabòliques alterades que contribueixen al risc de fibril·lació auricular i insuficiència cardíaca.

Amb la finalitat d’incrementar el coneixement en aquesta àrea, investigadors de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb les universitats de Harvard i Navarra van avaluar, en el context de l’estudi PREDIMED, les associacions entre les concentracions en el plasma de TMAO i els seus precursors, amb el risc de desenvolupament d’aquestes dues alteracions cardíaques (509 casos de fibril·lació auricular i 618 controls; i 326 casos d’insuficiència cardíaca i 426 controls) després de diversos anys de seguiment. Els investigadors van identificar associacions positives entre els nivells de colina, betaïna i dimetilglicina, però no en el cas de TMAO i L-carnitina, amb risc tant de fibril·lació auricular com d’insuficiència cardíaca. Per aixòla via metabòlica de la colina se situa ara en el centre d’atenció de futures recerques. És a dir, dels metabòlits de la ruta metabòlica de la colina, uns es van detectar com a significatius i uns altres, no.

Segons Jordi Salas-Salvadó, “si aquestes troballes són corroborades en futurs estudis realitzats en el marc d’altres poblacions, possiblement podríem predir millor aquestes malalties i establir futures estratègies terapèutiques”.

L’estudi, coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV (Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili) del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, és part d’un projecte de l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units (NIH, per les sigles en anglès), en el qual col·laboren, a més, la Universitat de Navarra, la Universitat de Harvard, el Broad Institute dels EUA i la resta de consorci PREDIMED. Aquesta recerca l’ha realitzat el doctor Christopher Papandreou, investigador sènior de l’IISPV, i l’ha coordinat el professor Jordi Salas-Salvadó, també membre de l’IISPV, director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, director clínico de Nutrició al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus i investigador principal del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn).

Referència bibliogràfica: Christopher Papandreou, Mònica Bulló, Pablo Hernández-Alonso, Miguel Ruiz-Canela, Jun Li, Marta Guasch-Ferré, Estefanía Toledo, Clary Clish, Dolores Corella, Ramon Estruch, Emilio Ros, Montserrat Fitó, Angel Alonso-Gómez, Miquel Fiol, José M Santos-Lozano, Lluís Serra-Majem, Liming Liang, Miguel A Martínez-González, Frank B Hu, Jordi Salas-Salvadó, Choline Metabolism and Risk of Atrial Fibrillation and Heart Failure in the PREDIMED Study, Clinical Chemistry, , hvaa224, https://doi.org/10.1093/clinchem/hvaa224

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*