25/11/2021

Ruiz de Arbulo: “Tarraco biennal és un model a seguir en relació entre institucions amb competències sobre patrimoni”

El catedràtic d'arqueologia de la URV inaugura el cinquè congrés amb una conferència sobre Tarraco, Patrimoni Mundial i la seva relació amb la biennal

El catedràtic d’arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo, amb la conferència “Tarraco Patrimoni Mundial i els congressos Tarraco Biennal (2012-2021). In memoriam Joan Josep Marca”, ha obert aquest dimecres al vespre el cinquè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic. Ruiz de Arbulo ha recordat que l’organització ICOMOS des del moment de la declaració de Patrimoni Mundial, l’any 2000, va insistir a les autoritats de Tarragona que era necessari “crear algun mecanisme de relació entre les diferents institucions encarregades de l’estudi i conservació del patrimoni arqueològic de la ciutat”.

Aquest punt de trobada arribaria quan la Fundació Privada Mútua Catalana, per iniciativa del seu president Joan Josep Marca i el patró Antoni Pujol, van reunir totes les institucions per “organitzar conjuntament uns congressos amb l’objectiu de donar a conèixer les noves investigacions en l’àmbit arqueològic”. S’hi van implicar des de l’inici URV, Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu d’Història de la Ciutat, Museu Bíblic, Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat i Reial Societat Arqueològica. Els congressos, que s’organitzen des del 2012, fan possible que Tarragona disposi d’una “brillant taula de diàleg científic” i són “un model a seguir” de cooperació entre institucions.

Ruiz de Arbulo va remarcar que Tarraco és a la llista mundial de la Unesco per “l’excepcionalitat de viure amb el patrimoni, no contra o a pesar de”. I en aquest context, va insistir que “l‘arqueologia urbana ha de ser entesa i gestionada com un servei públic”.

En relació al congrés que se celebra aquest dijous i divendres, amb el títol de ‘Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris’, el catedràtic d’arqueologia va subratllar que “els ports han estat sempre essencials a la història de la Humanitat” i que a Tarragona s’exposaran les últimes investigacions al voltant dels ports mediterranis, en un recorregut que va d’Occident a Orient.

La cinquena edició de Tarraco Biennal la van inaugurar la rectora de la URV, María José Figueras; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset. Una vintena de ponents de diversos països europeus exposaran aquests dies les seves respectives recerques davant d’un auditori de 150 persones.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*