04/05/2023

Els estudiants de la Facultat de Ciències Jurídiques es posen en la pell dels eurodiputats

Fins a 75 estudiants han participat en la IX Simulació del Parlament Europeu a la URV

L'alumnat ha d'adoptar el rol d'un grup parlamentari i posicionar-se seguint la seva ideologia.
L'alumnat ha d'adoptar el rol d'un grup parlamentari i posicionar-se seguint la seva ideologia.

La 9a edició de la Simulació del Parlament Europeu, una de les activitats més singulars que es programen al llarg del curs a la Facultat de Ciències Jurídiques, s’ha fet aquest dimecres 3 de maig al campus Catalunya. Fins a 75 alumnes de la facultat han participat en la jornada que s’organitza anualment entre la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, el centre Europe Direct Tarragona i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Es tracta d’una simulació en què els estudiants experimenten en primera persona com és el dia a dia dels parlamentaris de l’Eurocambra per conèixer les dinàmiques i mecanismes interns del funcionament del Parlament Europeu. Aquesta pràctica està estructurada en forma d’un joc de rol en el qual els estudiants assumeixen la ideologia dels partits polítics que els toca representar i han de defensar un posicionament determinat a l’hora de tractar els temes de debat.

Una de les comissions de treball on s'elaboraven les propostes que serien portades a debat al final del dia.
Una de les comissions de treball on s’elaboraven les propostes que serien portades a debat al final del dia.

En aquesta edició els estudiants es van repartir en quatre comissions de treball diferents per debatre la crisi energètica, el suport a Ucraïna, el canvi climàtic i el mercat digital. Les propostes van ser presentades en una sessió plenària fictícia, ubicada a l’Aula Magna del Campus Catalunya, i es va generar un veritable debat parlamentari amb els respectius torns de paraula, esmenes i votacions. Finalment, es van aprovar tres de les quatre propostes. L’activitat també va comptar amb l’assessorament jurídic d’estudiants de darrer curs.

Fotografia de grup dels participants.
Fotografia de grup dels participants.

El debat va ser presidit per Maria Badia, diputada al Parlament Europeu del 2004 al 2014, directora general de Relacions Exteriors del Govern català l’any 2016 i secretària d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya els anys 2016 i 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*