31/05/2019

Tarragona ha acollit el VI Congrés de l’Associació Nacional de Comitès d’Ética de Investigació

Són organismes independents, constituïts arrel de la necessitat històrica de buscar la protecció i el respecte de les persones participants en els estudis d’investigació

Aquest dijous i divendres ha tingut lloc al Centre Tarraconense “El Seminari” de Tarragona, el VI Congrés de l’Associació Nacional de Comitès d’Ètica de la Investigació. Aquest any titulat “Treballant junts per a millorar el debat ètic en la recerca biomèdica”, en el qual hi han assistit 150 persones entre investigadors, membres i tècnics dels Comitès d’Ètica de l’Estat espanyol. Els Comitès d’Ètica són organismes independents, constituïts arrel de la necessitat històrica de buscar la protecció i el respecte de les persones participants en els estudis d’investigació.

Durant les sessions s’ha posat sobre la taula la perspectiva dels diferents agents que intervenen en el procés d’avaluació ètica i en la seva execució. S’han parlat de temes com el paper dels comitès d’ètica en les activitats dels Biobancs, el BigData i els CEIs, l’adaptació del nou Reglament General de Protecció de dades, el reclutament de pacients a través de les xarxes socials, entre d’altres. La conferència magistral ha tractat sobre el Pacient com a protagonista acitu en al investigació clínica. Però la novetat d’aquest congrés han estat els tallers pràctics amb l’objectiu de potenciar l’activitat formativa i didàctica per a tots els assistents.

La inauguració del congrés va anar a càrrec de María Sardà , Directora General d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya,  Joan Vendrell Ortega, director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, Francesc Díaz , Vicerector de Recerca i Planificació Científica, Concepción Martín , presidenta de la ANCEI i Maria Teresa Auguet, Presidenta del CEIm IISPV.

Sobre l’ANCEI

L’Associació Nacional de Comitès d’Ètica de la Investigació  (ANCEI) és una associació, de caràcter voluntari, d’àmbit nacional, sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia que agrupa persones que formin o hagin format part de qualsevol dels diferents Comitès d’Ètica de la Investigació, així com altres persones vinculades a ells amb interessos comuns.

Els objectius del ANCEI són: promoure la formació inicial i continuada de les persones que hagin de formar part dels CEI o formin part dels CEIC,i ser el lloc de trobada dels membres de l’Associació, com d’altres Associacions constituïdes amb fins similars, tant nacionals com internacionals.

Sobre el CEIm IISPV

El CEIm IISPV és un grup multidisciplinari de persones que, seguint les recomanacions internacionals sobre ètica en investigació i la legislació actual vigent, en data 1 d’agost 2017 va ser acreditat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El CEIm té com a missió vetllar per la protecció dels drets, seguretat i benestar dels éssers humans que participen en projectes de recerca que els puguin comportar algun risc físic o psicològic i donar-ne garantia pública, avaluant la correcció metodològica, ètica i legal d’aquests projectes i fent el seguiment de la seva realització en els centres inclosos en el seu àmbit d’actuació.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*