12/06/2020

Un llibre analitza els reptes i les oportunitats de les zones rurals del sud de Catalunya

És el resultat d’una recerca del geògraf Josep Maria Piñol Alabart, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, editat per Publicacions URV

Quin paper juguen les àrees rurals en el benestar i desenvolupament territorial? Aquest és el punt de partida de l’estudi Innovació i desenvolupament rural: nou paradigma i la Catalunya Sud com a espai d’oportunitat, un treball d’investigació i reflexió entorn la viabilitat econòmica i social de les zones rurals de la Catalunya Sud que pretén donar resposta a les necessitats d’una part significativa del territori.

El document posa èmfasi en temes com el despoblament, les tendències de governança i la necessitat d’articular un relat positiu per al medi rural. També inclou un annex de bones pràctiques relacionades amb diferents àmbits del desenvolupament rural i la innovació. En aquest sentit, el concepte d’innovació esdevé fonamental com a marc d’oportunitats a llarg termini per a garantir el desenvolupament territorial de les zones rurals. És a dir, el llibre conclou que, en un context de global, les zones rurals albiren un horitzó d’oportunitats.

La recerca desenvolupada per Josep Maria Piñol Alabart, geògraf i tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, sintetitza la realitat rural actual i n’avalua les polítiques i les tendències alhora que proposa algunes àrees d’actuació potencial tenint en compte la seva diversitat i els objectius socials, econòmics i ambientals. En tots els casos, es fa una anàlisi que parteix del context europeu i que s’adapta també a la realitat de la Catalunya Sud, passant pel context estatal i català.

El llibre és una eina de suport per a polítiques d’innovació i desenvolupament rural i es dirigeix als diferents agents de la quàdruple hèlix: càrrecs electes, professionals i tècnics i al conjunt de persones interessades en el desenvolupament rural.

El llibre és d’accés obert al catàleg de Publicacions URV.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*