28/09/2017

Una tècnica permet determinar de forma ràpida i molt fiable d’on prové l’oli de palma

Investigadors de la URV utilitzen per primer cop i amb bons resultats la fusió de dades cromatogràfiques per identificar l’origen geogràfic d’aquest producte mitjançant tècniques quimiomètriques

El nombre de plantacions de palma s'ha multiplicat en els darrers anys.
El nombre de plantacions de palma s'ha multiplicat en els darrers anys.

L’oli de palma és el més consumit al món i els baixos costos de producció han comportat que el nombre de plantacions de palma industrial s’hagi multiplicat en els darrers anys. Això ha provocat la destrucció de boscos tropicals, l’expulsió de poblacions indígenes i greus problemes ambientals com la desforestació i la contaminació atmosfèrica. Per evitar-ho, des de fa uns anys les empreses productores han d’obtenir l’acreditació “oli de palma sostenible certificat”, que garanteix que el producte que comercialitzen prové de plantacions forestals conegudes i que se segueixen uns criteris ambientals i socials sostenibles. Tot i així, els casos de frau són comuns.

Per donar resposta a la demanda cada vegada més creixent sobre l’origen geogràfic de l’oli de palma, les investigadores Pilar Callao i Itziar Ruisánchez, del Grup de Recerca de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, en col·laboració amb Luis Cuadros i Ana María Jiménez, del grup de recerca Anàlisi en Alimentació i Medi Ambient (AnAMA)” amb de la Universitat de Granada, han utilitzat diferents tècniques que permeten determinar la procedència d’aquest producte de forma més econòmica i ràpida.

Els investigadors van analitzar successivament les mostres utilitzant aplicant una tècnica de cromatografia de líquids amb detectors independents, dues tècniques de cromatografia de gasos amb què van obtenir informació sobre la composició dels diferents olis. Cap de les cromatografies mesures, per si mateixes, permeten permet per si mateixa identificar-ne amb fiabilitat l’origen geogràfic. Per aquest motiu, s’hi van aplicar posteriorment tècniques quimiomètriques i de fusió de dades amb què es va aconseguir la informació rellevant que permet determinar l’origen geogràfic de la mostra d’oli de palma amb un baix percentatge d’error, d’aproximadament un 5%.

L’aplicació d’aquestes tècniques, que per primer cop s’han utilitzat amb oli de palma, millora els sistemes que existien fins ara i calcula la procedència de la mostra de forma més ràpida i amb una alta fiabilitat.

Els resultats d’aquest estudi poden ser útils per a organismes oficials de control d’oli i per a les cooperatives, expliquen les investigadores.

Referència bibliogràfica: K. A. Obisesan, A.M. Jiménez-Carvelo, L. Cuadros-Rodríguez, I. Ruisánchez, M.P. Callao. “HPLC-UV and HPLC-CAD chromatographic data fusion for the authentication of the geographical origin of palm oil”. Talanta. DOI: 10.1016/j.talanta.2017.04.035

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*