17/04/2015

Les VIII Jornades sobre Química Verda de la URV se centren en el reaprofitament dels residus

Reciclar i reaprofitar els residus dels processos químics de forma respectuosa amb el medi ambient és el tema central de les VIII Jornades sobre Química Verda, que organitza la Facultat de Química de la URV. Entre el 15 i el 17 d’abril es duen a terme activitats diverses, com visites a empreses, conferències, debats i tallers. També s’ha entregat el premi del VI Concurs de Fotografia de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible, que ha estat per l’estudiant Laura Marín

Fotografia 'La Tarraco recicla', de Laura Marín
La fotografia 'La Tarraco recicla', de Laura Marín, s’ha endut el primer premi del VI Concurs de Fotografia de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible.

L’objectiu de les jornades és fomentar activitats que promoguin una pràctica de la química basada en els principis de la química verda. “Els estudiants han de conèixer que la feina de químic implica ser conscients d’aquests principis i aplicar-los en el dia a dia”, opina el professor Xavier López, organitzador d’aquesta iniciativa. De fet, a la URV “tots aquests temes mediambientals ja estan inclosos al currículum de les assignatures”, explica la degana de la Facultat, Yolanda Cesteros. “El que pretenem és que aquestes jornades esdevinguin, cada any, un punt de reflexió al voltant del tema”, afegeix.

Inauguració de les jornades
Inauguració de les jornades a la Facultat de Química de la URV.

La química verda és un concepte que engloba 12 principis, com la prevenció de la formació de residus, l’eficiència econòmica i energètica, la producció de productes menys perillosos i menys tòxics, l’ús de matèries primeres renovables, i la generació de productes biodegradables. Les Jornades sobre Química Verda no només tenen un objectiu formatiu, sinó que busquen, també, establir debats que facilitin el desenvolupament d’opinions personals crítiques. “Avui en dia, la química i el respecte pel medi ambient són indissolubles. No podem ensenyar l’un sense l’altre”, conclou Xavier López.

Entre les activitats que es desenvolupen al llarg de tres dies, destaca la visita a diverses empreses que treballen el reaprofitament dels residus, com són: la indústria paperera Gomà-Camps, a La Riba; l’empresa de vidre Saint-Gobain, a Montblanc; i la planta de compostatge de Botarell. També es pronuncia la conferència Valorització de residus agrícoles i industrials per a fer hidrogen, a càrrec de Jordi Llorca, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. Altres activitats són la projecció d’un documental sobre els residus que generen els plàstics, un taller sobre com elaborar sabó casolà o un debat sobre residus animals.

Visites a empreses
Els estudiants han visitat diverses empreses que treballen el reaprofitament dels residus.

Les VIII Jornades sobre Química Verda estan organitzades per la Facultat de Química de la URV, amb la col·laboració de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible, l’Associació Empresarial Química de Tarragona i la Societat Catalana de Química de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’estudiant Laura Marín guanya el VI Concurs de Fotografia de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible

Laura Marín Rodríguez s’ha endut el primer premi del VI Concurs de Fotografia de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible, amb la instantània La Tarraco recicla. L’acte d’entrega d’aquests guardons s’ha fet dimecres 15 d’abril, en el marc de les VIII Jornades sobre Química Verda. El segon premi ha estat per Maria Pérez Muñoz, per la imatge Recontenir. Sandra Martín Grau, que ha presentat la fotografia La vida i la mort, ha rebut el tercer premi.

Maria Pérez, Laura Marín i Sandra Martín
Maria Pérez, Laura Marín i Sandra Martín, premiades al VI Concurs de Fotografia de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible.

A l’edició d’enguany d’aquest concurs de fotografia s’han presentat 36 originals. El jurat ha estat format per un representant de Dow Chemical Ibérica a Tarragona, un representant de la Càtedra i un representant de la Facultat de Química de la URV, i ha comptat amb l’assessorament del fotògraf Joan Güixens. L’objectiu del concurs ha estat estimular la comunitat universitària a reflexionar, a través de la fotografia, sobre els processos que es relacionen amb la reutilització dels residus en les vessants químiques, mecàniques i industrials.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*