24 maig 2017

URV Activ@ - Diari digital de la Universitat Rovira i Virgili

Cerca avançada
13/03/2017

Una dieta saludable millora la qualitat espermàtica i la fecundabilitat de la parella

La infertilitat s’ha convertit en un problema de salut pública mundial que afecta el 15% de totes les parelles en edat reproductiva. Els factors masculins, entre els quals s’inclouen la disminució de la qualitat del semen, són els responsables d’aproximadament el 25% d’aquests casos

16/02/2017

Consumir greixos saturats i d’origen animal augmenta el risc de patir diabetis tipus 2

Consumir greixos saturats i d’origen animal, com la mantega, rica en àcids grassos saturats i trans, s’associa a tenir més risc de patir diabetis tipus 2. En canvi, el consum de iogurt sencer comporta menys risc. És el resultat del seguiment durant quatre anys de més de 3.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED, estudi clínic d’intervenció nutricional en pacients amb alt risc cardiovascular

07/06/2016

La dieta mediterrània alta en ‘greix saludable’ no provoca augment de pes

Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts

20/04/2016

Substituir carn vermella per carn blanca, ous o peix redueix el risc de la síndrome metabòlica

En persones amb un alt risc cardiovascular, el consum excessiu de carn vermella i carn vermella processada s’associa a tenir un 27% i un 37% respectivament de risc més alt de patir síndrome metabòlica en comparació d’aquelles que rarament en consumeixen. Substituir-ho per aliments com la carn blanca, llegums, peix i ous s’ha relacionat amb un menor risc de patir síndrome metabòlica. Aquests resultats es publiquen a la revista científica Clinical Nutrition, en el marc de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània)

24/02/2016

Les embarassades que segueixen una dieta mediterrània tenen fills amb menys obesitat abdominal

Un estudi en què ha participat la URV fet en dones embarassades i els fills durant els primers quatre anys de vida demostra per primer cop que la dieta mediterrània redueix la circumferència abdominal dels petits, que és un dels principals marcadors de l’obesitat abdominal infantil. La recerca l’ha publicat la revista científica Pediatric Obesity

18/02/2016

Un article de la Unitat de Nutrició Humana, dels de més impacte del 2015 segons l’American Heart Association

Un article científic publicat el novembre passat a l’”American Journal of Clinical Nutrition” ha estat considerat una de les publicacions de més impacte científic del 2015, per un dels comitès de l’American Heart Association. Es tracta d’un article sobre la relació entre el tipus i l’origen del greix consumit amb el risc de patir malalties cardiovasculars

25/11/2015

El tipus i l’origen del greix consumit determinen el risc de patir malalties cardiovasculars

És el resultat del seguiment, durant sis anys, de més de 7.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED. Segons l’estudi, el consum de greixos monoinsaturats i poliinsaturats -majoritàriament greixos vegetals- redueix entre un 32 i un 50% el risc de patir malalties cardiovasculars, mentre que el consum de greixos saturats i els trans -principalment provinents d’aliments càrnics i processats- s’associa a un risc de patir fins a un 30% més de malalties del cor

08/09/2015

Els productes làctics amb pocs greixos i els iogurts redueixen el risc de desenvolupar la síndrome metabòlica

És el resultat d’una recerca que forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) i que s’ha fet en 1.868 homes i dones d’entre 55 i 80 anys. La síndrome metabòlica és un conjunt de quadres mèdics que inclouen la hipertensió, alts nivells de sucre a la sang, nivells alts de triglicèrids i nivells de colesterol anormals