08/03/2017

Una aplicació permet compartir cotxe sense intermediaris i protegint la privadesa dels usuaris

Investigadors de la URV han desenvolupat una aplicació mòbil per compartir cotxe que preserva la privadesa dels usuaris. Co-car, disponible per a dispositius Android, posa en contacte conductors que volen compartir el cotxe amb usuaris que busquen trajectes coincidents. Ho fa de forma anònima, sense una empresa intermediària i afavorint la col·laboració mútua. D’aquesta manera no es publiquen ni emmagatzemen dades personals ni de mobilitat, que podrien comprometre la privadesa dels usuaris, i es pot oferir un servei completament gratuït

Els investigadors Sergio Martínez, David Sánchez i Josep Domingo-Ferrer.

Els sistemes que existeixen actualment per compartir cotxe es basen en plataformes d’intermediació que relacionen usuaris amb interessos coincidents. Aquestes eines estan controlades per empreses que cobren per oferir un servei on tots els recursos (vehicles i dispositius mòbils) els proporcionen els mateixos usuaris i que, a més, emmagatzemen sistemàticament dades personals i de mobilitat que s’exploten per segmentar el públic, amb la idea de personalitzar la publicitat i conèixer tendències i hàbits de mobilitat, fets que poden posar en risc la privadesa dels usuaris.

Els investigadors David Sánchez, Sergio Martínez i Josep Domingo-Ferrer, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, han dissenyat i desenvolupat una aplicació per compartir cotxe que, mitjançant una xarxa descentralitzada, prescindeix de plataformes d’intermediació. Gràcies a això, no es cobren comissions pel servei i en cap moment se cedeixen dades personals i de mobilitat a tercers.

Els usuaris veuen en l’aplicació Co-car, disponible actualment en fase beta a l’Android Market, una interfície similar a la que ofereixen altres plataformes, però la informació personal i de mobilitat es transfereix anònimament d’usuari a usuari, ja que treballa amb tecnologia P2P (peer-to-peer). Aquest intercanvi es fa sense revelació de dades sensibles fins que es confirma l’acord entre qui busca i qui ofereix transport. Per tant, es garanteix en tot moment la privadesa dels usuaris.

Captures de pantalla de l’aplicació Co-car
La reputació digital és molt important

En una xarxa anònima, la desconfiança i les reticències dels usuaris pot comprometre la sostenibilitat del servei. Per mitigar aquest problema, el sistema dissenyat implementa un mecanisme que manté i actualitza la reputació digital dels seus usuaris (tant conductors com passatgers). Aquesta reputació s’actualitza a mesura que els usuaris expressen les opinions sobre els altres i es pot consultar, de forma anònima, abans d’arribar a un acord.

La gestió de la reputació dels usuaris també es fa de forma distribuïda, i es basa en protocols de col·laboració mútua (anomenats protocols coútils), on els usuaris emmagatzemen petites parts d’aquesta informació i col·laboren de forma anònima per calcular les seves reputacions. Gràcies a això, el sistema és robust contra atacs que intentin modificar els valors de reputació o acumular dades personals.

L’aplicació i la recerca que hi ha al darrere han estat desenvolupades dins del projecte “Co-utility”, finançant per la Templeton World Charity Foundation, on es proposen protocols basats en la col·laboració dels usuaris que els permetin preservar la privadesa quan utilitzen serveis en línia, com ara cerques web, xarxes socials o aplicacions d’economia col·laborativa.

Enllaç de l’aplicació a l’Android Market: https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.urv.coutileridesharing&hl=es

Referència bibliogràfica: David Sánchez, Sergio Martínez i Josep Domingo-Ferrer: “Co-utile P2P ridesharing via decentralization and reputation management”. Transportation Research Part C: Emerging Technologies. Volum 73, desembre 2016, p. 147-166. DOI: 10.1016/j.trc.2016.10.017

Print Friendly, PDF & Email

1 comentari

  1. Jordi Cartanyà |

    Bravo! Impacte social pel bé comú

Comenta

*