13/04/2021

Descobreixen un nou mecanisme pel qual l’obesitat pot afavorir el desenvolupament de tumors

Un equip investigador de l’IISPV-URV i del CIBERDEM proposa un nou biomarcador per identificar la presència de macròfags tumorals

Una imatge de part de l'equip investigador.

L’obesitat cada dia està més present a la societat. Les últimes recerques demostren un nou mecanisme pel qual, l’obesitat, podria estar afavorint el desenvolupament d’un tumor. L’últim estudi realitzat per investigadors del CIBER de Diabetis i i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-Universitat Rovira i Virgili, constata que la proteïna survivina modifica les característiques de les cèl·lules immunitàries presents en un tumor augmentant la seva activitat protumoral.

El treball ha estat publicat a la revista internacional Cellular Oncology, pel grup de recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET). El grup havia demostrat en estudis previs que les cèl·lules mare del teixit adipós de les persones obeses produeixen gran quantitat d’una proteïna anomenada  survivina. La recerca actual ofereix una nova perspectiva sobre el seu paper en la interacció entre els components cel·lulars del microambient tumoral. “Aquest treball demostra que aquesta proteïna modifica les característiques de les cèl·lules immunitàries presents en el tumor, incrementant l’activitat protumoral dels macròfags” explica Fernández-Velezo que apunta que la recerca confirma addicionalment “que la survivina també té efectes en les pròpies cèl·lules tumorals, afavorint el creixement del tumor”

La survivina com biomarcador per a la identificació de tumors

El seu treball proposa, per tant, un nou biomarcador (la survivina) que podria ser de gran utilitat per  identificar la presència de macròfags tumorals i per tant una major malignitat del càncer. Això redundarà en un major benefici per a la salut del pacient i una reducció de costos sanitaris, conclouen els investigadors.

El grup DIAMET està centrat en les alteracions metabòliques i comorbiditats associades a la diabetis mellitus i l’obesitat. Està codirigit per la investigadora Sonia Fernández-Veledo i l’investigador Joan J. Vendrell i pertany a l’IISPV-CERCA, a l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), i està integrat al el Consorcio Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) a l’àrea de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), creada l’any 2009 per l’Institut de Salud Carlos III.

És un grup consolidat i reconegut per l’Agència de  Gestió d’ Ajuts  Universitaris i de  Recerca (AGAUR), de la Generalitat de Catalunya, des de l’any 2009, ha de destacar-se les convocatòries públic competitives que el grup ha obtingut per al desenvolupament de les seves línies de recerca.

Referència bibliogràfica: Benaiges, V. Ceperuelo-Mallafré, A. Madeira, R. Bosch, C. Núñez-Roa, M. Ejarque, E. Maymó-Masip, I. Huber-Ruano, M. Lejeune, J. Vendrell, S. Fernández-Vele Survivin drives tumor-associated macrophage reprogramming: a novel mechanism with potential impact for obesity Cell Oncol (Dordr), 2021 Mar 12. doi: 10.1007/s13402-021-00597-x.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*