05/07/2018

Dissenyen un nou programari que gestiona grans quantitats de dades en segons

Investigadors de la URV col·laboren amb l’empresa IBM per crear noves tecnologies de computació al núvol

Pedro García y Josep Sampé en primer plano, acompañado de los otros miembros del grupo de investigación.

En qüestió de segons es pot conèixer quin és el sentiment —positiu o negatiu— que han tingut milers d’usuaris de la plataforma d’Airbnb a 33 ciutats del món, com Barcelona, Nova York i Londres, entre altres, a través dels comentaris que han fet públics a internet. Una instantània que s’aconsegueix perquè un nou programa ha estat capaç de processar aquesta gran quantitat d’informació en pocs segons. És el resultat d’un altre treball de col·laboració entre el Grup de Recerca Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV i l’empresa IBM: un programa en codi obert que hi haurà al núvol d’aquesta empresa creat per l’investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV Josep Sampé. Aquest treball s’ha publicat com a part d’un projecte de codi obert de la Universitat de Berkeley, ara està en producció al núvol d’IBM i s’estan fent demostracions internacionals de la potència massiva de processament de dades que té.

Analitzar en temps  seqüencial aquestes dades invertiria una hora i 25 minuts aproximadament,  explica Pedro García, l’investigador principal del grup, “mentre que amb el nostre sistema triga 35 segons a processar informació de 33 ciutats” amb mil processos concurrents en el núvol, és a dir, mil tasques que s’executen al mateix temps.

En la seva recerca l’investigador ha fet que aquest nou programa sigui escalable, és a dir, que pugui créixer sense perdre qualitats, ràpid i simple. Noves tecnologies com aquesta en democratitzen l’accés, ja que és molt més fàcil fer la programació i el processament per a usuaris no experts.

La imatge mostra els comentaris positius (en verd) els neutres (morat) i els negatius (vermells) dels usuaris d’Airbnb de la ciutat de Nova York.

El Grup de Recerca d’Arquitectura i Serveis Telemàtics té una àmplia experiència en tecnologies al núvol i en processament de dades (big data). Només en els darrers cinc anys, l’investigador principal, Pedro García López, ha coordinat diversos projectes de recerca europeus i nacionals amb un pressupost total superior a 7 milions d’euros. D’aquests, un ha estat el projecte europeu H2020 IOStack, recentment finalitzat, en què la URV ha col·laborat activament amb IBM i altres socis per crear noves tecnologies de computació al núvol. En aquest treball van desenvolupar una eina informàtica que ajudarà les empreses a gestionar un gran volum de dades de forma còmoda, eficient i econòmica. L’aplicació permet a les empreses supervisar —des d’un tauler de control— l’emmagatzematge, la compressió o l’encriptació de la informació, i també aspectes de computació, com el tractament de les dades, per fer-ne un ús pràctic o predictiu.

Els investigadors de la URV continuen col·laborant activament amb IBM en tecnologies de futur al núvol. En concret, investiguen amb  les anomenades serverless (sense servidor). El grup  treballa amb socis internacionals experts en biotecnologia per aplicar aquestes tecnologies a dades genòmiques. Entre aquest socis hi figuren el Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) d’Alemanya o l’Institut Suís de Biotecnologia (SIB).

L’impacte de les tecnologies al núvol en els propers anys serà revolucionari, no només en processament de dades massives sinó que s’aplicaran en intel·ligència artificial, ciutats intel·ligents, la internet de les coses, aplicacions mòbils, aplicacions web o realitat virtual.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*