22/02/2018

El consum de llegums té un efecte beneficiós en la prevenció de la mortalitat per càncer

Resultats recents de l'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) mostren una associació protectora entre el consum de llegums , especialment les llenties, i el risc de mortalitat per càncer

Tot i que els llegums han estat considerats com un dels factors dietètics que poden oferir protecció contra la malaltia cardiovascular (MCV) i diferents tipus de càncer, -els quals en 2012 van representar 17,5 i 8,2 milions de morts a tot el món- respectivament, l’associació entre llegums i mort per malalties cardiovasculars o càncer havia encara estat poc estudiada.

Amb la finalitat d’augmentar el coneixement en aquesta àrea, els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili-Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED han avaluat l’associació entre el consum de llegums totals i els diferents subtipus i el risc de mortalitat per malaltia cardiovascular, càncer i per totes les causes en individus amb alt risc cardiovascular.

Una imatge dels investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV.

Els investigadors han analitzat 7.212 participants amb alt risc de malaltia cardiovascular als quals s’ha fet el seguiment durant de 6 anys. Els resultats han revelat que, en comparació amb aquells individus amb un menor consum de llegums totals – llenties, cigrons, fesols i pèsols- (13,95 grams / dia), aquells individus amb un consum més alt (27,34 grams / dia) tenien un 49% menor risc de mortalitat per càncer. Pel que fa a les diferents espècies de llegums, les llenties es van associar amb un 37% menor risc de mortalitat per càncer. Per contra, aquells participants amb un major consum de llegums i particularment fesols durant el seguiment en comparació amb aquells individus amb un consum menor, tenien un major risc de mortalitat per malaltia cardiovascular.

L’efecte protector del consum total de llegums i llenties sobre el risc de mortalitat per càncer es pot explicar per diversos mecanismes potencials, entre els quals el més important sembla ser el seu alt contingut de polifenols, predominantment àcids fenòlics i flavonoides. A més, els llegums són una bona font de fibra dietètica, vitamina E i B, seleni i lignans, tots components dietètics amb reconegudes accions contra el càncer.

Segons els investigadors d’aquest estudi, els resultats contradictoris en relació a la mortalitat per càncer i malaltia cardiovascular, són importants, i els professionals de la salut han de conèixer els possibles beneficis i perills del consum de llegums i, especialment els fesols. Una pregunta que els genera, llavors, és si algunes persones són més propenses a l’efecte del consum de llegums (o de determinats llegums, com podrien ser fesols que es van associar a un major risc  de mortalitat per malaltia cardiovascular. Es necessiten futures investigacions per tal de poder respondre aquesta pregunta.

L’estudi, publicat en la revista científica Clinical Nutrition al febrer de 2018, ha estat dirigit per Christopher Papandreou, investigador postdoctoral en la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, i el professor Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana, Director Clínic de Nutrició en el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan a Reus, investigador principal al Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn), i tots dos membres de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Referència: Papandreou C, Becerra-Tomás N, Bulló M, Martínez-González MÁ, Corella D, Estruch R, Ros I, Arós F, Schroder H, Fitó M, Serra-Majem L, Lapetra J, Fiol M, Ruiz-Canyella M, Sorli JV, Sales-Salvadó J. “Legume consumption and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality in the PREDIMED study”. Clinical Nutrition (2018). doi: 10.1016/j.clnu.2017.12.019.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*