24/03/2021
El CRAI Catalunya acull l’exposició “Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti”
L’exposició itinerant, que es podrà visitar fins al 26 d’abril, dona a conèixer la figura de la poetessa, compositora, folklorista i docent i s'emmarca en la celebració de l’Any Palmira Jaquetti, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i comissariat per Carme Oriol, professora del Departament de Filologia Catalana de la URV
L’exposició itinerant, que es podrà visitar fins al 26 d’abril, dona a conèixer la figura de la poetessa, compositora, folklorista i docent i s'emmarca en la celebració de l’Any Palmira Jaquetti, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i comissariat per Carme Oriol, professora del Departament de Filologia Catalana de la URV
Palmira Jaquetti (Barcelona, 1859 – Els Monjos, 1963) és una de les moltes dones que, des d’un anonimat encara vigent, van contribuir a millorar el nivell cultural del país amb les seves inquietuds humanístiques. Com a dona d’una època en què era difícil ser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a la cultura catalana.
L’exposició dedicada a la figura i obra de Jaquetti, que es podrà visitar al CRAI Catalunya fins al 26 d’abril, s’emmarca dins l’Any Palmira Jaquetti, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i comissariat per Carme Oriol, professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, per commemorar els 125 anys del seu naixement.
Palmira Jaquetti va participar de manera molt activa en les missions de recerca de cançons per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i en va recollir més de 10.000 en diverses comarques catalanes. Els seus escrits de les memòries dels viatges i dels treballs de camp són un testimoni viu i directe de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat, així com una mostra de la seva sensibilitat estètica, literària i humana.
Com a poetessa, Jaquetti va participar en Jocs Florals celebrats fora de Catalunya i va guanyar diversos premis. Com a compositora, va harmonitzar cançons a dues, tres i quatre veus i ha deixat una obra, en bona part, encara per descobrir. “La seva figura, la seva trajectòria i el llegat que ens ha deixat mereixen el nostre reconeixement i la seva divulgació”, afirma la comissària de l’Any Palmira Jaquetti, Carme Oriol.
Després d’estar al CRAI del Campus Catalunya, l’exposició estarà en itinerància durant tot el 2021 i anirà a la Seu d’Urgell, al Museu de Ripoll, al Museu de Vielha, a Ponts, a Manresa i a la seu tortosina del Campus Extens de la URV, on es podrà veure del 5 de novembre al 22 de desembre.
La Jornada de Patrimoni Literari de la Càtedra Baixeras, dedicada a Palmira Jaquetti
Paral·lelament a l’exposició, s’ha celebrat la Jornada de la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català, enguany dedicada a Jaquetti. Durant la Jornada, en què s’han realitzat de forma virtual set conferències al voltant de la figura de la folklorista, també s’han lliurat les beques d’estudis Josep Anton Baixeras a Yaiza de la Cruz, estudiant de màster en Recerca Avançada en Estudis Humanístics, i a Marta Momblant, estudiant de doctorat del Departament de Filologia Catalana. També s’ha presentat el Quadern de la Càtedra Baixeras Margarida Aritzeta, qui havia estat professora de teoria de la literatura a la URV i és una figura a reivindicar en la literatura catalana contemporània.
La Jornada conclourà aquesta tarda a l’Aula Magna del Campus Catalunya amb l’espectacle “Palmira” de Jordi Lara, interpretat per la cantatriu Elisenda Rué i el guitarrista Izan Rubio, que repassarà diferents moments de la vida de la folklorista Palmira Jaquetti a partir dels seus dietaris de recerca.