09/02/2023
El Girls’ Day centra les activitats impulsades amb motiu del Dia de la dona i la nena a la ciència
Un centenar de noies de 3r d’ESO coneixen a través de tallers els estudis d’enginyeria i les sortides professionals. Durant tota la setmana, diferents unitats i centres de la URV impulsen iniciatives per commemorar l'11-F, el Dia de la dona i la nena a la ciència
Un centenar de noies de 3r d’ESO coneixen a través de tallers els estudis d’enginyeria i les sortides professionals. Durant tota la setmana, diferents unitats i centres de la URV impulsen iniciatives per commemorar l'11-F, el Dia de la dona i la nena a la ciència
Despertar vocacions i apropar les estudiants als estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeries i matemàtiques) és un dels principals objectius de la jornada Girls’ Day. Durant tot el matí, laboratoris del campus Sescelades han obert les seves portes a un centenar de noies de 3r d’ESO per mostrar, a través de diferents tallers, com des de les enginyeries es pot donar resposta als reptes que planteja la societat. Aquestes activitats volen ajudar a visibilitzar la tasca de les dones científiques i donar a conèixer les sortides professionals els estudis STEM que poden oferir.
El Girls’ Day ha estat l’activitat central que des de la URV s’ha impulsat en el marc de l’11-F, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Però durant tota aquesta setmana i la propera, amb motiu d’aquesta commemoració, diferents unitats i centres de la Universitat han organitzat activitats relacionades amb dona i ciència amb l’objectiu de revertir les xifres que, moltes vegades, situen en un segon pla la presència femenina en el camp de la recerca.
El Girls’ Day està organitzat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química juntament amb la Unitat d’Igualtat de la URV i amb la col·laboració de l’empresa LEAR. Durant la jornada, professores i exestudiants han explicat a les noies què és l’enginyeria, les seves aplicacions i quines sortides professionals ofereix. Amb iniciatives com aquesta es vol incentivar la presència de les noies en un àmbit molt masculinitzat: segons el darrer informe de dones i homes de la URV, corresponent a l’any 2022, la presència femenina en els graus dels àmbits d’Enginyeria i Arquitectura és només d’un 9,7%.
En total s’han programat cinc tallers diferents: un sobre la intel·ligència artificial, conduït per la investigadora del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques Clara Granell, que ha explicat el funcionament d’aquesta tècnica amb exemples concrets sobre el ChatGPT. El taller ha conscienciat les noies de la importància d’involucrar-se en les enginyeries i en la creació i evolució de coneixement nou per evitar que les noves eines tecnològiques presentin biaixos, com ara que no incloguin la perspectiva de gènere.
La resta de tallers han consistit en un show cooking conduït per la investigadora del Departament d’Enginyeria Química Carme Güell, en què ha mostrat com és un laboratori de processament d’aliments i quin és el procés per dissenyar-los; un taller organitzat per l’associació de robòtica de la Universitat URBots, en el que s’han fet funcionar els seus equips i s’ha mostrat com controlar un dispositiu senzill amb arduino.
De la seva banda, l’equip del Repte Experimenta ha organitzat un taller amb diferents experiments per entendre conceptes com la cromatografia o les diferències entre força elèctrica i força magnètica. I finalment, una ex estudiant d’Enginyeria Química que actualment treballa a l’empresa Lear ha detallat com és el seu dia a dia professional i quins productes es dissenyen i fabriquen a la companyia.
#CientífiquesURV a les xarxes socials
Durant tota la setmana la URV ha engegat a les xarxes socials la campanya #CientífiquesURV, que té l’objectiu fer visibles les investigadores que fan recerca a la Universitat. Des de dilluns es publica cada dia l’entrevista amb una de les cinc investigadores seleccionades per formar part d’un moment diferent de la seva carrera científica. Paral·lelament, dissabte 11-F es farà públic un mosaic i un muntatge de vídeo amb la imatge de les més de 120 investigadores que han participat en la campanya.
Científiques en acció, amb el Repte Experimenta
El projecte Repte Experimenta de la URV també ha impulsat la campanya “Científiques en acció…Experimenta!”, amb l’objectiu de normalitzar els referents femenins en ciència. Hi han participat investigadores de la URV, la UAB, l’ICIQ i l’Institut de Ciències del Mar. La iniciativa ha tingut el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i consta de tres accions adreçades a tres tipus de públic: l’escolar, a través d’una proposta educativa gamificada adreçada a alumnes d’ESO i batxillerat per a què resolguin sis reptes científics.
La segona està pensada per a famílies amb nens i nenes d’entre 10 i 15 anys i és un taller d’experiments en streaming via Youtube que es fa demà divendres a les 19h (cal inscripció prèvia). Finalment, la tercera s’orienta al públic general que, fins dissabte 11 de febrer podrà veure a través de les xarxes socials del Repte Experimenta sis investigadores acompanyades de la paraula científica que les representa.
Xerrades a centres de secundària
Deu investigadores de la Universitat participen, amb motiu de l’11-F, al programa #100tífiques, una campanya que organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST) en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat. Divendres i de forma simultània, aquestes investigadores formaran part de les més de 560 dones del món de l’empresa, centres de recerca i universitats que faran xerrades divulgatives a prop de 500 escoles de Catalunya per explicar a nens i nenes que en un futur poden arribar a ser el que ells i elles vulguin. Per part de la URV hi prendran part les investigadores Montse Marquès, Ashneet Khandpur, Anna Ardévol, Mercè Cisneros, Aïda Valls, Ahlam Oulad Ali El Hammouchi, Maria Ángeles Martínez i Melina Rojas.
Centres d’interès als CRAI
Els CRAI de campus de la Universitat tenen exposats, aquests dies, diferents recursos relacionats amb les dones i la ciència. Pel·lícules, llibres il·lustrats, llibres d’assaig i jocs són alguns dels materials que es poden veure i també agafar en préstec. A més a més, s’ha elaborat una guia virtual que conté recursos disponibles al CRAI sobre dones científiques, un recull sobre dones i ciència a la URV i d’altres enllaços i materials d’interès sobre el tema.
Homenatge a la biòloga Mercè Durfort
El proper 15 de febrer investigadores de la URV participaran en una jornada d’homenatge a la biòloga Mercè Durfort, a la Facultat de Medicina de la Universitat. A l’acte, organitzat per la secció territorial de la Societat Catalana de Biologia, el presenten la degana de la Facultat, Fàtima Sabench, l’investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Jaume Folch, i les investigadores del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques María José Figueras i María Ángel Lanuza, participaren en un debat sobre el paper de la dona a la ciència catalana.
La Facultat de Química de la URV i l’ICIQ s’han sumat a la celebració del Global Women’s Breakfast que organitza a nivell mundial la International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). En aquest marc han organitzat per al 13 de febrer a les 10h un diàleg entre una química reconeguda, Mónica Pérez Temprano (ICIQ) i una divulgadora científica, Lydia Gil, responsable del blog socialmediaeninvestigacion.com. Durant el diàleg es reflexionarà sobre oportunitats, reptes i obstacles que es troben en les seves carreres per tal de guanyar o de donar visibilitat a dones científiques en els mitjans de comunicació. La conversa estarà moderada per la professora de la Facultat de Química, Núria Ruiz.
D’altra banda, la Unitat d’Igualtat de la URV ha publicat la pàgina web “Les dones i les ciències”, amb investigadores que han destacat al llarg de la història des de diferents disciplines científiques. En el mateix sentit, al mes de gener publiquen el calendari dedicat a dones que han estat rellevants en un àmbit de coneixement determinat. El d’aquest 2023 està dedicat a les dones físiques que han estat invisibilitzades per la història de la ciència.