27/05/2021

El Grup de Recerca en Nutrigenòmica participa en una iniciativa per promocionar els aliments de proximitat

La Fundació Agroterritori llença la campanya “Aliments del territori, ja els coneixes?”, que s’emmarca en el projecte PECT EbreBiosfera per impulsar la innovació en el Sistema Agroalimentari de les Terres de l’Ebre

L’arròs, l’oli, la taronja, l’ametlla, la cirera i el cabrit de la Raça Blanca de Rasquera son sis aliments emblemàtics de les Terres de l’Ebre. Promocionar els seus beneficis per a l’entorn, la societat i també per a la salut és l’objectiu de la campanya “Aliments del territori, ja els coneixes?” que ha impulsat la Fundació Agroterritori en el marc del projecte PECT EbreBiosfera, del qual la URV en forma part. El Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili ha participat activament en la campanya, posant en valor amb evidències científiques els beneficis per a la salut que comporta el consum d’aquests aliments. La campanya es va presentar ahir en una jornada divulgativa en la que van participar els investigadors del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Gerard Aragonès i Èlia Navarro.

El Grup de Recerca en Nutrigenòmica ha assessorat des d’un punt de vista científic els materials derivats de la campanya, que consisteixen en una fitxa de cada producte en la que s’expliquen les característiques productives, els beneficis per al territori, la salut i la societat del consum local i de temporada d’aquests aliments, juntament amb una recepta que combina tradició i innovació. Les fitxes s’acompanyen de sis vídeos curts en els que es mostra l’elaboració de la recepta i mostren algunes dades d’interès dels productes amb la que es prepara. Aquest material també incorpora un apartat en el que es parla dels polifenols de cada producte, que és l’objecte de la investigació del Grup de Recerca en Nutrigenòmica.

Des de fa tres anys, aquest grup de recerca investiga sobre els efectes saludables dels polifenols en fruites i verdures de temporada i proximitat. Fins ara han treballat amb més de 130 productes, i a través de diferents tècniques de química analítica i models experimentals (in vitro i in vivo) com a mètodes d’aproximació a la malaltia humana, estudien si la composició específica en polifenols d’aquests aliments tenen beneficis diferents sobre la salut. Resultats preliminars han posat de manifest que els productes de proximitat tenen un component de polifenols superior que els que són de procedència llunyana. Els i les investigadores del grup també han comprovat que un consum diari i prolongat de fruites i verdures riques en polifenols disminueixen la incidència i tenen un factor de prevenció davant l’aparició de malalties metabòliques com l’obesitat, la diabetis o la hipertensió arterial.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*