03/10/2022

El projecte ADEQUAR canalitza les propostes per a la frenada del despoblament en zones rurals i forestals

Una jornada a la Masia de Castelló posa en comú les necessitats i idees per generar creixement econòmic a partir de l'agricultura regenerativa i la gestió cultural i turística del patrimoni rehabilitat

Taller de co-creació de capacitació a la jornada Mirades de futur, del projecte ADQUAR.

Una cinquantena de persones que formen part del teixit social i econòmic de territoris rurals i forestals van trobar-se aquest dissabte 1 d’octubre a la Masia de Castelló, el nucli despoblat d’origen medieval al municipi de Vandellòs-L’Hospitalet de l’Infant, per posar en comú les visions i reptes d’aquestes zones, que es troben en procés de despoblament. La jornada Mirades de futur va servir per idear conjuntament possibles accions i solucions pel que fa a tres àmbits d’actuació: l’agricultura regenerativa i la gestió forestal; la rehabilitació de patrimoni, la gestió cultural i el turisme, i la transició energètica i les comunitats energètiques.

Aquesta posada en comú forma part del projecte “Adequació d’entorns rurals despoblats per a activitats d’innovació rural” (ADEQUAR), que lidera l’investigador Antonio Paolo Russo, del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics de la URV (GRATET). Fins aleshores, els investigadors havien identificat els principals actors pel que fa a la innovació de territoris rurals, especialment del Baix Camp i la Ribera d’Ebre, i analitzat l’impacte de les activitats que duen a terme. A partir de la jornada de reflexió que ha suposat la trobada d’aquest dissabte, podran oferir propostes de recuperació del territori, seguint l’estela d’altres zones amb un nivell d’innovació més avançat.

Taller de co-creació de capacitació del projecte ADEQUAR a la Masia de Castelló.

El que es desprèn més clarament de les conclusions de la jornada és que la Masia de Castelló, que gestiona l’Associació Masia de Castelló, pot servir de hub d’innovació, a cavall de les dues comarques que es volen revitalitzar, oferint formació i serveis per a perfils diferents però amb l’objectiu comú de frenar el despoblament. En aquest sentit, tant l’entitat com els agents participants treballaran conjuntament en projectes específics que puguin optar a rebre finançament de la Unió Europea.

La jornada Mirades de futur va obrir-se al públic general a la tarda amb un mercat de productes de proximitat i la inauguració de la instal·lació artística de Penique Productions, que mitjançant un globus va recobrir l’estança d’una casa per simbolitzar el fet de néixer o tornar a néixer.

Instal·lació artística de Penique Productions en una de les cases de la Masia de Castelló, durant les jornades del projecte ADEQUAR.

El projecte ADEQUAR compta amb el finançament de la URV i de la Diputació de Tarragona i la col·laboració de l’Associació de la Masia de Castelló.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*