20/01/2020

L’alimentació i la cuina a l’antiguitat obren el nou cicle divulgatiu “Mossegades de ciència”

La investigadora del grup de recerca Gresepia, Laura Bricio, imparteix el primer taller d'aquesta iniciativa impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV

Quins aliments menjaven i bevien a l’antiguitat, quins estris utilitzaven i com es feien servir van ser alguns dels temes principals que es van tractar durant la primera sessió del cicle “Mossegades de ciència“, una nova proposta divulgativa organitzada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus per a nenes i nens. En aquest primer taller, la investigadora de grup de recerca Gresepia, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV Laura Bricio va fer un repàs per la gastronomia antiga, on es poden trobar les bases de la dieta mediterrània. També va explicar com l’arqueologia pot donar les pistes per saber per què es menjaven determinats aliments i no uns altres, a través de diferents objectes ceràmics i analítiques que fan els i les arqueòloges.

Durant la segona part del taller les nenes i nens van tenir l’oportunitat d’observar amb lupa diferents llavors carbonitzades i van intentar identificar amb un atles arqueobotànic a quines espècies corresponien. Aquest és el primer taller dels sis que s’han programat en aquest cicle, que finalitazarà al juny i que impartiran investigadores i investigadors que fan recerca a la Universitat.

La resta del cicle inclourà tallers en els que s’explicarà quins aliments ajuden a mantenir una bona salut intestinal, les avantatges de consumir fruites i hortalisses de temporada, el paper de les molècules dels aliments, els insectes com a nous ingredients a l’alimentació del futur o en què es basa una alimentació saludable tenint en compte possibles al·lèrgies i intoleràncies.

L’objectiu global del cicle Mossegades de ciència és mostrar com la nostra tradició gastronòmica, la forma com ens alimentem, quins productes mengem, quan ho fem i com haurem de menjar en el futur tenen relació amb la salut. En aquesta iniciativa hi col·laboren la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i hi dona suport l’Ajuntament de Reus a través del projecte Nutrisalt.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*