03/10/2022
Els tallers científics de la Nit Europea de la Recerca atreuen més de 2.500 persones a la plaça Corsini
Les xerrades divulgatives a Reus i la ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès completen un cap de setmana dedicat a la divulgació de la ciència
Les xerrades divulgatives a Reus i la ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès completen un cap de setmana dedicat a la divulgació de la ciència
La fira de tallers científics de la Nit Europea de la Recerca va omplir la plaça Corsini de gom a gom durant les gairebé cinc hores que va durar l’activitat. Més de 2.500 persones van passejar per la quarantena de propostes que investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca van preparar amb l’objectiu d’apropar la ciència a les famílies que hi van assistir. Aquesta és l’activitat central de la Nit de la Recerca, que se celebra per cinquè any consecutiu i que ja s’ha convertit en un referent de la divulgació científica a la ciutat i aquest any ha batut tots els rècords, tant d’assistència i com propostes de tallers. A banda d’aquesta activitat, durant tota la setmana anterior es van fer tallers a instituts i centres de secundària de tota la demarcació; dissabte es van exhaurir les places per participar en la ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès i més de 50 persones van assistir a la sessió de microxerrades divulgatives a Reus.
Amb el lema “Recerca pel canvi”, els tallers de la plaça Corsini oferien propostes per explicar de forma divulgativa conceptes relacionats amb la ciència des de gairebé totes les disciplines: química, arqueologia, medi ambient, salut, art, bioquímica, enginyeria, psicologia, història, nutrició, comunicació o arquitectura. Les investigadores i investigadors havien preparat tallers breus i molt interactius que van atraure l’atenció de centenars de nenes i nens, que passejaven pels diferents tallers en una oportunitat única per establir contacte directa amb la comunitat investigadora a través d’aquestes activitats lúdiques.
Descobrir a quins animals pertanyen ossos trobats a jaciments arqueològics, saber quines plantes ajuden a mantenir la biodiversitat dels espais urbans, descobrir obres d’art medieval, aprendre els beneficis que menjar insectes pot suposar per a l’organisme i el planeta o saber identificar i diferenciar els microplàstics van ser algunes de les propostes que van captar l’atenció del públic. Els tallers van funcionar de forma continuada des de les 16.30 fins les 21h en una jornada lúdica i festiva amb la ciència com a protagonista.
El rector de la URV, Josep Pallarès, i el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, van fer la inauguració oficial de l’acte central de la Nit Europea de la Recerca, posant ten valor la importància de treure la ciència dels laboratoris i despatxos i explicar-la a la societat. El rector també va destacar la motivació de la comunitat investigadora a l’hora de treballar per fer possible activitats divulgatives d’aquest tipus i va tenir un record especial pel divulgador de l’IPHES Miquel Guardiola, que va morir recentment i que tenia previst, com cada any, oferir un taller a la plaça Corsini. També hi van ser presents representants dels instituts de recerca que col·laboren amb l’esdeveniment: Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Institut Català d’Investigació Química, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), així com el conseller de Comerç, Fires, Mercats i Consum Dídac Nadal.
Paral·lelament a la fira de tallers, i en col·laboració amb Fundació La Caixa, a les instal·lacions de CaixaForum Tarragona es va fer una sessió de microxerrades científiques.
Activitats prèvies i posteriors per a tots els públics
Dissabte, com a activitat posterior a l’acte central, es va fer la sessió de nou microxerrades divulgatives a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, coordinada per l’IISPV, i a Tarragona es va fer la ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès. També, a la seu de CaixaForum Tarragona es fa ver una fira de recerca amb activitats i demostracions el matí de dissabte, organitzada per Fundació La Caixa.
La setmana prèvia a la Nit de la Recerca es van fer més de vint xerrades i tallers a instituts i centres de secundària a càrrec d’investigadors i investigadores de la URV i de l’IPHES, que continuaran durant aquesta setmana. Per completar les activitats divulgatives de la Nit de la Recerca hi ha l’exposició sobre Ciència i Castells, que durant tot el mes de setembre, fins avui, ha estat instal·lada al Mercat Central de Tarragona.
Un projecte conjunt a Catalunya
El projecte de la Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea, i a la col·laboració del consorci format per la Universitat Rovira i Virgili, que coordina el node de Tarragona, la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entitats coordinadores del node de Barcelona, la Universitat de Lleida (UdL), coordinadora del node de Lleida, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic), coordinadora del node de Catalunya central. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’encarrega de la coordinació dels diferents nodes. Aquest projecte conjunt coordina investigadores i investigadors de més de 50 entitats científiques de tot Catalunya, i es fa cada any a més de 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora.. En aquesta cinquena edició, a més, s’hi afegeix la Fundació Jaume Bofill, que en el marc del programa Magnet, impulsarà 15 projectes de recerca a centres educatius de primària i secundària per tal d’apropar els equips de recerca a l’alumnat, famílies i veïnats, al llarg de l’any.