27/10/2022

Fantasmes i castanyes obren la III Edició dels Tallers ‘Experimenta a casa’ de la URV

Demà divendres es fa el primer dels quatre tallers familiars que s'emetran en directe a través de YouTube aquesta tardor i hivern en el marc del programa Repte Experimenta

Perquè quan ens posem un jersei, se’ns posen els cabells de punta? O perquè les pastilles efervescents fan bombolles? Aquestes són algunes de les preguntes que l’Eva Pocurull i la Barbara Vastenavond, de la Facultat de Química i el Departament d’Enginyera Química de la Universitat Rovira i Virgili, respondran en directe via YouTube a través de diferents experiments demà divendres 28 d’octubre a les 19:00 durant el primer taller familiar de la III edició “Experimenta a Casa”.

Aprofitant que la Castanyada i Halloween són a tocar, els participants del taller, nens i nenes entre 5 i 12 anys, podran despertar fantasmes, crear unes calcomanies en forma de castanya, reviure un esquelet, moure unes boletes d’alumini sense tocar-les i construir una cascada de fum. Així, aplicant el mètode científic, descobriran què és la densitat i la solubilitat. Faran reaccions àcid-base i jugaran amb la pressió i l’electricitat estàtica.

Barbara Vastenavond (ETSEQ) i Eva Pocurull,(Facultat de Química), condueixen els tallers.

Aquest és el primer d’una sessió de quatre tallers que la URV durà a terme aquesta tardor i hivern en streaming en el marc del Repte Experimenta, un programa educatiu que vol despertar la curiositat per les ciències del jovent, que ha obtingut enguany la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. Partint de la base que l’interès i la vocació per la ciència no neix, sinó que es crea, el programa Repte Experimenta desafia els i les participants amb reptes científics que s’han de resoldre experimentant tenint en compte que l’aprenentatge basat en el learning by doing (aprendre fent) afavoreix la motivació i genera coneixements més profunds.

Per aquest motiu es recomana a les famílies que vulguin seguir el taller en directe via YouTube, fer la una inscripció prèvia per rebre via correu electrònic el llistat de materials que necessitaran (productes bàsics que tothom acostuma a tenir a casa) per fer els experiments. Així podran resoldre pas a pas els reptes de la mà de l’equip del Repte Experimenta. A més, entre experiment i experiment hi ha la possibilitat que els participants facin preguntes a través del xat de YouTube per tal de fomentar la curiositat dels joves.

Els tallers de la III edició d’Experimenta a Casa es realitzaran els divendres 28 d’octubre i 18 de novembre de 2022 i el 13 de gener i 10 de febrer de 2023. 

Sobre el Programa repte Experimenta

Repte Experimenta és un programa formatiu i de divulgació adreçat a despertar vocacions científiques, que neix l’any 2020 impulsat pel Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili. El programa està format per un equip interdisciplinari de professors, investigadors i tècnics de la Facultat de Química, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química, la Facultat d’Enologia de la URV, l’Institut Català d’Investigació Química, de l’Institut de Ciències del Mar i de l’Escola d’Enginyeria i el Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*