14/05/2018
Hereus de Tarraco reinterpreta els monuments reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat
El llibre és fruit d'un treball multidisciplinari en què hi han participat arqueòlegs, historiadors de l’art i arquitectes vinculats al grup de recerca Seminari de Topografia Antiga de la URV

El llibre és fruit d'un treball multidisciplinari en què hi han participat arqueòlegs, historiadors de l’art i arquitectes vinculats al grup de recerca Seminari de Topografia Antiga de la URV
Coordinat pels professors d’Arqueologia de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo i Ricardo Mar, el llibre Hereus de Tarraco té el seu origen en els fascicles que durant dos anys es van lliurar amb la revista Fet a Tarragona, una referència dels monuments de Tarragona declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els fascicles, un per monument, s’han complementat amb una introducció sobre Tarragona i una cronologia, les imatges s’han millorat i se n’han fet de noves en una edició que s’editarà també en castellà.
Es tracta d’una nova visió, una reinterpretació dels monuments: “Nosaltres coneixem els nostres monuments però no els entenem perquè no és el mateix veure’ls tal i com són ara que saber com eren originàriament” explica el catedràtic d’Arqueologia de Grècia i Roma, Joaquín Ruiz de Arbulo. Així, han fet restitucions dels monuments originals a través de la tecnologia en tres dimensions. Arbulo explica que aparentment pot semblar senzill, però, en canvi, arribar a conèixer com eren els monuments “és el fruit de trenta anys de recerca i de saber respectar el llenguatge, estudiar els elements arquitectònics, etc.” amb dades que han extret d’excavacions i estudis que els han facilitat tenir una aproximació a com eren els monuments quan van ser construïts.
És el que que s’ha fet amb els dotze monuments. Segons Arbulo, Hereus de Tarraco aporta noves “claus i detalls per poder fer una interpretació més acurada i amb imatges molt treballades i il·lustrat amb propostes de reconstrucció dels monuments de Tarraco. “ Els autors del treball han publicat llibres científics en què es parla d’aquests monuments però ara el pas ha estat fer-lo en un llenguatge molt més divulgatiu i amb recursos gràfics molt treballats. És un llibre de recerca “explicat per a tothom” i amb rigor científic. A banda del propi Arbulo i de Ricardo Mar que l’han coordinat, hi han participat tres autors més : Ferran Gris, David Vivó i José Alejandro Beltran.
Hereus de Tarraco ha estat una de les novetats d’Arola Editors per aquest Sant Jordi i un dels llibres locals més venuts. És el llibre de referència sobre els monuments de Tarragona i ha rebut el suport de Mútua Catalana. Ara a més s’ha obert una pàgina web i una aplicació mòbil que permet veure els monuments tal i com eren i a 360 graus acompanyats de petites fitxes de cada monument en català, castellà i anglès.