14/05/2018

Hereus de Tarraco reinterpreta els monuments reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat

El llibre és fruit d'un treball multidisciplinari en què hi han participat arqueòlegs, historiadors de l’art i arquitectes vinculats al grup de recerca Seminari de Topografia Antiga de la URV

El catedràtic Joaquín Ruiz de Arbulo, un dels coordinadors del treball.

Coordinat pels professors d’Arqueologia de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo i Ricardo Mar, el llibre Hereus de Tarraco té el seu origen en els fascicles que durant dos anys es van lliurar amb la revista Fet a Tarragona, una referència dels monuments de Tarragona declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els fascicles, un per monument, s’han complementat amb una introducció sobre Tarragona i una cronologia, les imatges s’han millorat i se n’han fet de noves en una edició que s’editarà també en castellà.

Es tracta d’una nova visió, una reinterpretació dels monuments: “Nosaltres coneixem els nostres monuments però no els entenem perquè no és el mateix veure’ls tal i com són ara que saber com eren originàriament” explica el catedràtic d’Arqueologia de Grècia i Roma, Joaquín Ruiz de Arbulo. Així, han fet restitucions dels monuments originals a través de la tecnologia en tres dimensions. Arbulo explica que aparentment pot semblar senzill, però, en canvi, arribar a conèixer com eren els monuments “és el fruit de trenta anys de recerca i de saber respectar el llenguatge, estudiar els elements arquitectònics, etc.” amb dades que han extret d’excavacions i estudis que els han facilitat tenir una aproximació a com eren els monuments quan van ser construïts.

És el que que s’ha fet amb els dotze monuments. Segons Arbulo, Hereus de Tarraco aporta noves “claus i detalls per poder fer una interpretació més acurada i amb imatges  molt treballades i il·lustrat amb propostes de reconstrucció dels monuments de Tarraco. “ Els autors del treball han publicat llibres científics en què es parla d’aquests monuments però ara el pas ha estat fer-lo en un llenguatge molt més divulgatiu i amb recursos gràfics molt treballats. És un llibre de recerca “explicat per a tothom” i amb rigor científic. A banda del propi Arbulo i de Ricardo Mar que l’han coordinat, hi han participat tres autors més : Ferran Gris, David Vivó i José Alejandro Beltran.

Hereus de Tarraco ha estat una de les novetats d’Arola Editors per aquest Sant Jordi i un dels llibres locals més venuts. És el llibre de referència sobre  els monuments de Tarragona i ha rebut el suport de Mútua Catalana. Ara a més s’ha obert una pàgina web i una aplicació mòbil que permet veure els monuments tal i com eren i a 360 graus acompanyats de petites fitxes de cada monument en català, castellà i anglès.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*