27/04/2023

Identifiquen biomarcadors per pronosticar precoçment el deteriorament cognitiu en persones grans

Una investigació de la URV, l’IISPV i l’Institut Pere Mata ha permès identificar sis proteïnes presents a la sang amb un paper clau en funcions cognitives com ara la memòria, l’atenció i les aptituds del llenguatge

Gent gran, parella

Els grups de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria, i Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental, de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (el primer també està vinculat a l’Hospital Universitari Institut Pere Mata), han portat a terme un estudi que ha permès identificar sis biomarcadors a la sang que juguen un paper clau en el deteriorament cognitiu. Aquesta troballa podria permetre, en un futur, pronosticar i tractar de forma precoç i més eficaç dèficits relacionats amb les funcions cognitives del cervell.

L’envelliment progressiu de la població, en les últimes dècades, ha situat en l’epicentre de l’opinió pública conceptes relacionats amb la salut cognitiva que anys enrere passaven desapercebuts, com ara la memòria, l’atenció i les aptituds del llenguatge. A la Unió Europea, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la franja de la població que se situa dels 65 anys en endavant ha augmentat un 5% des del 2001, i la tendència és a l’alça. És per això que tenir cura del cervell esdevé cada cop més una prioritat, ja que el deteriorament de les capacitats cognitives, que es dona especialment en les persones grans, comporta una davallada de la qualitat de vida alhora que implica enormes costos per al sistema públic de salut.

Per a aquest estudi, publicat recentment a la revista GeroScience, s’han analitzat diverses proteïnes presents a la sang de persones grans que van participar a l’assaig clínic PREDIMED-Plus (IISPV i URV). Aquestes tenien o bé sobrepès o bé patien d’obesitat, ambdós factors de risc per a les malalties cardiovasculars i que alhora estan associats amb el rendiment cognitiu.

“S’ha trobat que els nivells d’aquestes proteïnes a la sang donen informació respecte a l’estat del funcionament del cervell: les persones amb una capacitat de funcionament cerebral més baixa tenen a la sang nivells més elevats de sis de les proteïnes analitzades (Alpha-2-MRAP, HAGH, Siglec-9, MDGA1, IL12 i EDA2R). Per resultats d’estudis previs d’altres investigadors es pot pensar que, en part, aquestes proteïnes provenen del cervell. Per tant, estem detectant en sang el rastre d’un mal funcionament del cervell”, conclou Martí Llaurador Coll, primer firmant d’aquest treball.

D’altra banda, el primer autor de l’estudi explica que tenir les capacitats mentals en un bon estat de salut significa “ser capaç de mantenir l’atenció focalitzada en allò que calgui, de retenir a la memòria tasques que hem de fer o assumptes quotidians, o de construir relats coherents i amb sentit, entre d’altres aspectes”.

Aquests resultats són capdavanters ja que per tal de dur a terme la investigació s’ha utilitzat un mètode molt innovador d’anàlisi de sang, el Proximity Extension Assay, que permet mesurar la quantitat d’un gran nombre de proteïnes en mostres tan petites com una gota de sang.

Aquest estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents grups que pertanyen a la xarxa CIBER (Centro de Investigación Biomédica en Red), aspecte que aporta a la investigació un enfocament multidisciplinari. Concretament, han treballat conjuntament el Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM) i el Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN).

Referència bibliogràfica: Llaurador-Coll, M., Rios, S., García-Gavilán, J.F., Babio, N., Vilella, E., Salas-Salvadó, J. Plasma levels of neurology-related proteins are associated with cognitive performance in an older population with overweight/obesity and metabolic syndrome. GeroScience (2023). https://doi.org/10.1007/s11357-023-00764-y

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*