02/07/2025
Descobreixen indicadors que anticipen la diabetis tipus 2 amb anys d’antelació
Un equip investigador de la URV, l’IISPV i altres centres de recerca associa els nivells sanguinis d’àcids grassos de cadena curta amb un major risc de desenvolupar la malaltia
Un equip investigador de la URV, l’IISPV i altres centres de recerca associa els nivells sanguinis d’àcids grassos de cadena curta amb un major risc de desenvolupar la malaltia
Un equip investigador amb presència URV ha identificat dos compostos presents a la sang —el butirat i l’isobutirat— que podrien predir el desenvolupament de la diabetis tipus 2 en persones aparentment sanes fins a set anys abans que desenvolupin la malaltia. L’estudi, basat en un anàlisi de més de 2.400 casos durant set anys —participants del projecte estatal Di@bet.es—, obre la porta a estratègies de prevenció personalitzades, basades en el perfil metabòlic del pacient.
“Aquest estudi proporciona noves evidències sobre l’associació entre els àcids grassos de cadena curta i el risc de desenvolupar diabetis tipus 2”, subratlla Joan Vendrell, investigador del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili. Els compostos que han estudiat, el butirat i l’isobutirat, formen part d’aquest subgrup d’àcids grassos formats per cadenes de menys de sis àtoms de carboni que es produeixen en el procés de fermentació de fibra a l’intestí. “Els nivells d’aquest compostos es van associar amb una major probabilitat de desenvolupar diabetis tipus 2, fins i tot després d’ajustar factors de risc com l’obesitat, la hipertensió arterial o els antecedents familiars”, explica Gemma Llauradó, coautora de la recerca i investigadora de l’Hospital del Mar.
L’impacte de l’alimentació en la microbiota intestinal
Els àcids grassos de cadena curta són produïts per la microbiota intestinal, els microorganismes que habiten l’intestí. En aquest sentit, l’estudi també va incloure una anàlisi dels patrons dietètics dels participants mitjançant un qüestionari de freqüència d’aliments. Els resultats apunten que seguir una dieta mediterrània o consumir aliments rics en fibra s’associa amb nivells més alts d’aquesta àcids grassos. No obstant això, els investigadors alerten que “aquests hàbits no van demostrar, per si sols, capacitat predictiva suficient sobre el desenvolupament de la diabetis” i subratllen que una dieta rica en fibra continua sent fonamental per preservar l’equilibri de la microbiota intestinal.
L’article, publicat a la revista científica BMC Medicine, posa de relleu el potencial dels àcids grassos de cadena curta com a indicadors de l’activitat de la microbiota, un factor clau en la regulació metabòlica i la resposta inflamatòria.
Cap a una prevenció més personalitzada
Els resultats d’aquesta recerca, impulsada per investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i l’àrea de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades del CIBER (CIBERDEM) i la URV obre la porta a noves estratègies de prevenció més eficients i personalitzades, basades en l’anàlisi del perfil metabòlic i microbiòtic individual. L’equip investigador destaca la necessitat d’aprofundir en la recerca per entendre millor la interacció entre aquests metabòlits i l’organisme, i com poden ser incorporats en protocols clínics per detectar de manera precoç el risc de diabetis tipus 2.
Referència: Llauradó G, Cedó L, Climent E, Badia J, Rojo-Martínez G, Flores-Le Roux J, Yanes O, Vinaixa M, Granado-Casas M, Mauricio D, Fernández-Veledo S, Vendrell J. Circulating short-chain fatty acids and Mediterranean food patterns. A potential role for the prediction of type 2 diabetes risk: The Di@bet.es Study. BMC Med. 2025 Jun 6;23(1):337. doi: 10.1186/s12916-025-04186-9.
