14/09/2023

Iniciada un nova campanya d’excavació arqueològica a la Boella

És la dissetena consecutiva en aquest jaciment de la Canonja, referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa

El jaciment de la Boella, a la Canonja

El passat 6 de setembre va començar una nova campanya d’excavació arqueològica, que s’allargarà fins el dia 29, al jaciment de la Boella, a la Canonja (Tarragonès), sota la direcció de Palmira Saladié i Josep Vallverdú, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). És ja la dissetena campanya consecutiva amb excavacions a la Boella, que s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa.

L’objectiu d’aquesta campanya és continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d’excavació en extensió en una àrea aproximada d’uns 300 metres quadrats, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s’hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes), acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.

Els treballs d’excavació es duen a terme amb estreta col·laboració amb el Departament de Paleobiologia del Museu de Ciències Naturals de Madrid i compten amb la participació d’unes 40 persones, diverses de les quals de la URV i de l’IPHES-CERCA. A més, hi ha haurà estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles (Universitat Rovira i Virgili, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Complutense de Madrid i Universitat de Burgos).

Jornada de portes obertes

El proper dissabte 16 de setembre es durà a terme una jornada de portes obertes per a totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà els treballs d’excavació en el Barranc de la Boella. També es faran diferents tallers didàctics de demostració de talla d’eines de pedra.

La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*