11/02/2021
Prop de vint investigadores de la URV participen en el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
L’objectiu de les diferents activitats en què hi prenen part és aportar el seu testimoni vital i professional per tal d'ajudar a reduir la bretxa de gènere i estimular vocacions científiques entre les adolescents. La major part s'emmarquen en el projecte #100tífiques
L’objectiu de les diferents activitats en què hi prenen part és aportar el seu testimoni vital i professional per tal d'ajudar a reduir la bretxa de gènere i estimular vocacions científiques entre les adolescents. La major part s'emmarquen en el projecte #100tífiques
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, dijous 11 de febrer, una vintena d’investigadores de la URV protagonitzen diferents activitats divulgatives adreçades a públic adolescent. La major part d’aquestes activitats s’emmarquen en el projecte #100tífiques, xerrades virtuals que s’ofereixen a diferents centres d’ensenyament de Catalunya, organitzades per la Fundació Catalana per la Recerca i Innovació el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). De la seva banda, la investigadora del Departament de Química Física i Inorgànica Carmen Claver participa amb una xerrada en el marc de l’11F a Rabat (Marroc), convidada per l’Organització Mundial Islàmica per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. També s’ha organitzat un Girls’ Day virtual i la participació en una trobada científica al canal de Youtube Science Truck. I avui a partir de les 16h es faran en format virtual les II Jornades de la Dona en Neurociència, Clínica i Experimental, organitzades pel Departament de Psicologia de la URV.
El projecte #100tífiques té per objectiu visibilitzar les dones investigadores que desenvolupen la seva tasca tant en centres de recerca o universitats com en empreses, i estimular els nens, i sobretot empoderar a les nenes d’última etapa de primària i principi d’ESO, perquè triïn carreres científiques. Enguany arriben a la tercera edició, i hi participen més de 450 investigadores que avui dijous a les 10.30h impartiran xerrades divulgatives de manera simultània en 483 escoles d’arreu de Catalunya. Entre elles, hi ha investigadores de diferents àmbits de la recerca de la URV: María García-Altares, del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctria i Automàtica; Montse Marquès, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques; Núria Ruiz i Maria Cinta Pujol, del Departament de Química Física i Inorgànica; Sílvia de Lamo, Marta Sales, Roser Esplugas i Edilene Pereira, del Departament d’Enginyeria Química; Aïda Valls, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques; Anna Ardévol i Èlia Navarro, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia; Mireia Usart, del Departament de Pedagogia; Laura Bricio i Andion Arteaga, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV.
En les seves intervencions, les investigadores explicaran a l’alumnat les bases de la seva recerca, així com diferents aspectes de la seva vida quotidiana i laboral per tal de promoure una imatge realista i fomentar les vocacions científiques. Per aquest motiu, incidiran tant en la seva motivació per dedicar-se a la ciència i el seu recorregut vital, com en la seva disciplina, en com l’apliquen i amb quina finalitat.
L’acte, presentat per Laia Servera, editora i presentadora de l’infoK del canal Super3, pretén fer visible la rellevància i el paper estratègic actual de les dones a la ciència i la tecnologia, tant al sistema de recerca públic com al privat, i motiva les nenes especialment, i també els nens, pels estudis de ciència i tecnologia, trencant estereotips de gènere.
Girls’ Day virtual
Com cada any, i coincidint amb la celebració de l’11F, l’ETSE, l’ETSEQ i la Unitat d’Igualtat de la URV organitzen el Girls’ Day, amb l’objectiu de promoure l’accés de les dones a les carreres d’enginyeria. Enguany aquesta iniciativa s’ha passat al format virtual a través d’un vídeo en el que 17 dones expliquen quin ha estat el seu destí professional després d’haver-se format a la URV en aquesta disciplina. El vídeo es difon a través de les xarxes socials i es projectarà en centres de secundària per tal d’apropar la professió d’enginyera a les alumnes d’ESO, despertar la seva vocació i desfer els estereotips que s’associen a aquestes professions.
Ciència a Youtube
De la seva banda, el mateix dijous, a les 18 h, la investigadora de la URV-IPHES Ruth Blasco és la convidada del Canal de YouTube de Science Truck, un programa de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) sobre Dona i Ciència on explicarà la seva experiència com arqueòloga de l’evolució humana. Aquesta iniciativa la protagonitzen youtubers i s’emet en directe per a centres d’ensenyament de secundària, en una aposta de la FECYT per apropar la ciència des dels canals on es troben els més joves: les xarxes socials.
Jornades de la Dona en Neurociència
Aquesta tarda a partir de les 16h es faran en format virtual les II Jornades de la Dona en Neurociència, Clínica i Experimental. L’esdeveniment, organitzat pel Departament de Psicologia de la URV, estarà presentat per la directora de la Unitat d’Igualtat de la URV, Imma Pastor, i hi participaran Marta Barenys i Marta Miquel, investigadores de la Universitat de Barcelona i la Universitat Jaume I, respectivament, i la investigadora de la Universitat de Roma, Ingrid Reverté. Aquesta activitat és oberta amb inscripció prèvia.
Recursos sobre dones científiques als CRAI
Els CRAI de la URV també han preparat en motiu del Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència una selecció de llibres i pel·lícules relacionades amb aquesta temàtica, que podreu trobar als diferents CRAI de la URV. També podeu consultar la pàgina web que el CRAI ha preparat amb tots els recursos (llibres, il·lustracions, vídeos, enllaços d’interès, etc.) que giren al voltant de la figura de la dona científica.
Més notícies de: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)